OVERBLIK Trump-folk anklaget - hvad handler sagerne om?

Efterforskningen af Ruslands indblanding i præsidentvalget i USA rykker tættere på Trump.

Paul Manafort var kortvarigt chef for Donald Trumps valgkampagne. Her ved den senere præsidents podium i New York. (Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

Efterforskningen af Ruslands indblanding i præsidentvalget i USA i 2016 er tilbage på toppen af mediernes forsider.

En tidligere chef for Donald Trumps valgkampagne og dennes forretningspartner blev i går sat i husarrest som led i undersøgelsen, mens en anden kampagnemedarbejder har indrømmet, at han har løjet for politiet.

Den vildtvoksende sag om Trump og Rusland kan være svær at overskue.

Her prøver vi at forklare, hvordan den seneste udvikling passer ind i det store billede:

Hvem efterforsker hvad?

De nye anklager kommer som led i en efterforskning af forbindelserne mellem Rusland og medlemmer af Donald Trumps kampagnestab, som USA's justitsministerium og forbundspolitiet FBI står bag.

Efterforskningen ledes af den særlige anklager Robert Mueller, som er tidligere chef for FBI.

Det særlige ved Robert Muellers undersøgelse er, at der er tale om en strafferetlig efterforskning. Det betyder, at Mueller har beføjelser til at tiltale alle i Donald Trumps stab - også Trump selv.

Den særlige anklager kan også rejse tiltaler for andre forbrydelser, som man opdager i forbindelse med efterforskningen.

Robert Mueller overtog Rusland-undersøgelsen, da præsident Trump fyrede FBI's chef James Comey. (Foto: LARRY DOWNING © Scanpix)

Hvem er i søgelyset?

Den seneste udvikling i sagen om Trump og Rusland handler om tre personer: Præsidentens tidligere kampagnechef Paul Manafort og dennes forretningspartner Rick Gates, som også har arbejdet for Trump, samt George Papadopoulos, der var udenrigspolitisk rådgiver for Trump-kampagnen.

Tiltalen mod Paul Manafort og Rick Gates handler om ting, der er foregået før, de to mænd sluttede sig til Donald Trumps valgkamp.

De 12 tiltalepunkter har at gøre med perioden 2006 til 2015, hvor de to mænd arbejdede for pro-russiske politikere i Ukraine. Ifølge tiltalen har Manafort og Gates gjort sig skyldige i blandt andet skatteunddragelse og hvidvask i forbindelse med deres indtægter fra opgaverne i Ukraine.

Anklagerne mod Paul Manafort og Rick Gates handler om opgaver, som parret har udført for Ukraines tidligere præsident Viktor Yanukovych. (Foto: GLEB GARANICH © Scanpix)

Sagen mod George Papadopoulos befinder sig nærmere kernen i Robert Muellers undersøgelse.

Papadopoulos har indrømmet, at han løj overfor FBI, da forbundspolitiet afhørte ham om en kontakt med en professor, som har forbindelse til Ruslands regering. Professoren skal have tilbudt "snavs" om Trumps demokratiske rival i valgkampen, Hillary Clinton.

George Papadopoulos har indgået en aftale med anklagemyndigheden og samarbejder tilsyneladende i et eller andet omfang med Robert Muellers hold.

Hvor alvorlige er sagerne for Trump?

USA-korrespondent i DR Nyheder Steffen Kretz peger på, at det er vigtigt at skelne mellem anklagerne mod Paul Manafort og Rick Gates på den ene side og sagen om George Papadopoulos på den anden.

Lige nu er der ikke noget, som tyder på, at Trump kendte noget til Paul Manaforts påståede forbrydelser.

Så anklagerne påvirker mest præsidenten indirekte, fordi de endnu engang minder befolkningen om Rusland-efterforskningen, som generelt belaster Trump.

George Papadopoulos (nr. 3 fra venstre) optræder på et billede med Donald Trump, som Trump-kampagnen selv bragte under valgkampen. (Foto: handout © Scanpix)

Sagen om George Papadopoulos har til gengæld et mere sprængfarligt potentiale for præsidenten. For her er der dels tale om begivenheder, som fandt sted, mens han arbejdede for Trump-kampagnen, og samtidig har vi at gøre med en tilståelse, der smager af samarbejde mellem Trump-kampagnen og Rusland.

Det springende punkt bliver ifølge nyhedsmediet Vox, om Papadopoulos, der befandt sig langt nede i kampagne-hierakiet, delte sin viden om det påståede "snavs" på Hillary Clinton med sine overordnede - og om denne information i sidste ende nåede Donald Trump.

Hvad siger Trump?

Donald Trump påpegede i går på Twitter, at tiltalen mod Paul Manafort handler om forhold, der ligger før ansættelsen hos præsidentens valgkampagne.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/925005659569041409?ref_src=twsrc%5Etfw

Trump har endnu ikke kommenteret sagen om George Papadopoulos, men prøver i stedet at henlede opmærksomheden på Hillary Clinton.

Allerede i fredags anklagede Trump sin tidligere modkandidat for selv at have en uhellig alliance med Moskva.

Anklagen handler om en aftale fra 2010 med et russisk firma, som fik lov til at håndtere amerikansk uran. Aftalen er nu genstand for en undersøgelse i Kongressen i USA.

Facebook
Twitter