OVERBLIK Trump og Tillerson uenige om alt fra spejderdrenge til atomaftaler

Det var uenigheder om udenrigspolitiske spørgsmål, der førte til Rex Tillersons fyring, lød det i dag fra præsident Donald Trump.

Det er 14 måneder siden, at præsident Donald Trump (t.h.) indsatte Rex Tillerson (t.v.) som USA's udenrigsminister. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Pressetalsmanden, chefstrategen, stabschefen, rådgiveren for national sikkerhed, sundhedsministeren og nu også udenrigsministeren.

I dag har Rex Tillerson, USAs nu forhenværende udenrigsminister, sluttet sig til rækken af tidligere medarbejdere i præsident Donald Trumps stab.

Det er uenigheder mellem de to, der har gjort, at præsident Trump har valgt at erstatte Tillerson med Mike Pompeo, som indtil nu har været chef for CIA.

Det fortalte præsidenten på et pressemøde tidligere i dag.

Læs mere nogle af de største stridspunkter mellem Tillerson og Trump her:

Spørgsmålet om Nordkorea

Nordkorea er et af de områder, hvor de to herrer har været allermest uenige.

Hvor Tillerson har udtrykt ønske om at etablere en dialog med Nordkorea udenom Sydkorea, har Trump tidligere udtrykt ambitioner om en militær løsning.

Det, at Tillerson offentligt har talt om en udenrigspolitisk kurs, der gik imod præsidenten, har forværret forholdet mellem de to, og Trump har kaldt Tillersons ambitioner for naive og nyttesløse.

Det gjorde han blandt andet i et tweet, efter at Tillerson sidste sommer udtalte, at han havde ”to-tre linjer” ind i Nordkorea, der kunne få sat gang i kommunikationen mellem Nordkorea og USA.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/914497877543735296?ref_src=twsrc%5Etfw

"Jeg har sagt til Rex Tillerson, vores vidunderlige udenrigsminister, at han spilder sin tid ved at forsøge at forhandle med den lille raketmand", skrev præsidenten.

Det er uhørt, at en præsident så skamløst underminerer sin udenrigsminister midt i en anspændt situation, skrev det politiske magasin Politico efterfølgende.

Atomaftalen med Iran

Ifølge præsidenten var hans og Tillersons holdninger til atomaftalen med Iran et af de springende punkter for fyringen.

Det fortalte præsidenten selv, da han tidligere i dag blev spurgt til, hvorfor Tillerson har mistet jobbet.

- Hvis man ser på Iran-aftalen, jeg synes, det var frygtelig, og han synes, det var okay. Jeg havde lyst til at slå den i stykker eller gøre noget, og han havde det lidt anderledes, så vi tænker ikke rigtigt på samme måde, sagde han.

Uenigheden om aftalen med Iran, som blev indgået i sommeren 2015 med det formål at få Iran til at afvikle sit atomprogram, er ingen hemmelighed. Tillerson har også tidligere udtalt sig om han og Trumps modstridende holdninger.

- Han og jeg har modstridende holdninger til aftalen og til, hvordan vi bør benytte den, lød det fra Tillerson under en briefing i august sidste år.

Trump annoncerede allerede under sin kampagne, at han mente, at USA burde trække sig fra aftalen.

Det er endnu ikke sket, angiveligt blandt andet på grund af Tillersons indflydelse.

Nationalisterne og spejderne

En anden begivenhed, der har slået skår i forholdet mellem de to, meget lidt med udenrigspolitik, men derimod med spejdere at gøre.

Tillerson, som tidligere har været præsident for de amerikanske drengespejdere, Boyscouts of America - USA’s største spejderorganisation, blev nemlig utilfreds med præsidenten, da han under en tale til organisationens årsmøde ikke tog afstand til en stor gruppe højrenationalister, der havde marcheret i Charlottesville, Virginia.

En kvinde blev dræbt under sammenstød mellem demonstranter og moddemonstranter.

- Præsidenten taler for sig selv, lød det efterfølgende fra TIllerson, da han blev bedt om en kommentar.

Rex Tillersons efterfølger bliver Mike Pompeo, der indtil nu har siddet som chef for CIA. Han og Donald Trump er med præsidentens egne ord "mere på bølgelængde".

Facebook
Twitter