OVERBLIK Tyrkiske officerer venter på asyl hos Tyrkiets Nato-allierede

Norge har givet asyl til tyrkiske officerer, og samtidig ligger der asylsager og venter i en lang række andre Nato-lande.

Dele af det tyrkiske militær mislykkedes i sommer med at kuppe magten. Billedet viser soldater, der overgav sig efter kupforsøget og forsøger at slippe væk fra folkets vrede. Arkivfoto (Foto: MURAD SEZER © Scanpix)

Fire tyrkiske officerer og en militærattaché har fået asyl i Norge efter at have anmodet om beskyttelse i kølvandet af kupforsøget i Tyrkiet i fjor.

Det bekræfter deres advokat, Kjell M. Brygfjeld, overfor DR Nyheder.

Afgørelsen er opsigtsvækkende, fordi både Tyrkiet og Norge er medlemmer af militæralliancen Nato, og Norges asylsystem dermed giver officererne beskyttelse fra et land, som man samtidig er militært allieret med.

Dele af det tyrkiske militær mislykkedes i sommer med at kuppe magten. Derefter blev over 150.000 personer fra blandt andet landets hær, retssystem og uddannelsessektor anklaget for at stå i ledtog med kupmagerne. De er enten blevet anholdt, fyret eller tvunget til at træde tilbage.

Det er baggrunden for de tyrkiske officerers asylansøgning i Norge, og deres situation er langt fra unik. Tyrkiske officerer har nemlig søgt asyl i række andre Nato-lande. Her er et overblik over landene.

Grækenland

Efter det fejlslagne kup flygtede otte officerer til Grækenland i en militærhelikopter. De afviser at have været del af kupforsøget. I januar 2017 afgjorde landets højesteret, at man ikke ville udlevere dem til Tyrkiet. De har ansøgt om asyl, men det kan tage måneder at nå frem til en afgørelse.

USA

Over 20 officerer, der var udstationeret ved Nato-hovedkvarteret i Virginia, har søgt om asyl, efter de blev beordret arresteret efter kuppet.

Tyskland

Omkring 40 soldater, de fleste af dem officerer, har søgt om asyl i Tyskland efter de mange suspenderinger og udrensninger af ansatte i staten og militæret. De tyske myndigheder har forsikret, at ansøgninger kun vil blive vurderet på et juridisk grundlag, og at politiske forventninger ikke vil spille en rolle.

Belgien

Omkring 100 militært ansatte tyrkere har søgt om asyl i Belgien. Det høje tal skyldes, at Nato’s europæiske hovedkvarter ligger nær Bruxelles, hvor mange tyrkiske soldater har været udstationeret.

Holland

Flere soldater har søgt asyl i Holland. Det nøjagtige tal er ikke kendt. Tidligere i år fik de tilladelse til at blive i 18 måneder, imens deres sag behandles. En talsmand for Tyrkiets regering har sagt, at det er uacceptabelt, hvis de får asyl, og at de vil få en retfærdig retssag i Tyrkiet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter