OVERBLIK Vatikanets nummer 3 i retten for sexovergreb mod børn

Kardinal George Pell er den højest placerede person, som er blevet involveret i global skandale.

Kardinal George Pell forlader retten i Melbourne. (Foto: © Andrew Brownbill, Scanpix)

Den globale skandale om seksuelt misbrug af børn i den katolske kirke nåede i dag et skridt nærmere hjertet af Vatikanet.

En dommer i Melbourne har afgjort, at beviser mod den australske kardinal George Pell i flere sager om seksuelt misbrug er stærke nok til, at de skal prøves ved en domstol.

Anklagerne mod George Pell er blevet betegnet som "det højeste niveau for skandaler i den katolske kirke".

Her er et overblik over sagen:

Hvem er George Pell?

George Pell voksede op i byen Ballarat, nordvest for Melbourne, hvor han også fungerede som præst i den katolske kirke fra 1971 til 1984.

I den periode blev præster i området anklaget for seksuelle overgreb, men George Pell har udtalt, at han ikke husker nogen underbyggede sager om misbrug.

Pell steg hurtigt i graderne og blev i 1996 biskop i Melbourne. Mindre end et år senere iværksatte han en undersøgelse af lokale beskyldninger om seksuelle krænkelser, begået af præster.

George Pell (th) i selsklab med pave Benedict i 2008. (Foto: © Reuters Photographer, Scanpix)

I 2003 udnævnte pave Johannes Paul den 2. George Pell til kardinal, og fra 2007 sad han med i et udvalg, der skulle forbedre Vatikanets finanser.

Indsatsen må have været godkendt, for i 2014 udpegede pave Frans ham til sin finansminister.

Hvor tæt er han på Paven?

Tidligere var der ingen tvivl om, at Vatikanets statssekretær var den mest magtfulde person i den katolske kirke, næst efter paven naturligvis.

Men i 2014 gennemførte pave Frans en reform, der kraftigt begrænsede statssekretærens omfattende beføjelser. En af de ting, som blev fjernet fra porteføljen, var ansvaret for Vatikanets finanser.

Det blev i stedet placeret i et helt nyt departement, og til jobbet som finansminister valgte paven bevidst en mand, som ikke havde været fedtet ind i Vatikanets berygtede magtintriger: George Pell.

Han er efterfølgende rutinemæssigt blevet beskrevet som nummer 3 i Vatikanets hierarki, og dermed er han klart den højest placerede person, som er blevet anklaget direkte i den katolske misbrugsskandale.

Vatikanet har bevilliget George Pell orlov, mens han forsvarer sig mod anklagerne i Australien.

Se det store medie- og sikkerhedsopbud, som var på plads, da George Pell i dag ankom til retten i Melbourne:

Hvad er han anklaget for?

Anklagerne mod George Pell er stadig omgærdet af betydeligt hemmelighedskræmmeri.

Det australske retssystem giver omfattende beskyttelse af en tiltalt, indtil vedkommende er dømt, og derfor er journalister i vid udstrækning forhindret i at rapportere om det, som der foregår under retssale.

Den første kendte anklage mod George Pell om seksuelt misbrug kom frem i 2002 og handlede om en episode i 1961, da den senere kardinal stadig var under uddannelse. Sagen blev behandlet i det kirkelige system, som konkluderede, at anklagen ikke kunne underbygges.

I begyndelsen af dette årti iværksatte australsk politi flere undersøgelser af George Pell, og i 2016 kunne lokale medier fortælle, at ”mellem fem og ti drenge” havde anklaget kardinalen for seksuelle overgreb i perioden 1971 til 2001. Han blev formelt sigtet for "flere forbrydelse mod adskillige personer" i juni 2017.

En dommer i Melbourne har nu kigget beviserne igennem, og hun valgte på den baggrund at forkaste cirka halvdelen af sigtelserne, mens den anden halvdel nu skal prøves i retten.

Under en åben høring kom det frem, at tiltalerne omfatter en episode ved et badebassin i 1970'erne, da Pell var præst i fødebyen Ballarat, mens en anden skal have fundet sted i katedralen i Melbourne i 1990'erne, da han var ærkebiskop.

George Pell nægter sig skyldig i alle anklager mod ham.