Overfald og chikane: Jødehad vokser i Tyskland

I årets første seks måneder var der 80 forbrydelser rettet mod jøder i den tyske hovedstad.

Tyske jøder demonstrerer i Berlin efter et angreb på en ung mand tidligere på året. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

I Tysklands hovedstad er jødehadet i vækst, og i årets første seks måneder blev der registreret 80 forbrydelser rettet mod jøder i Berlin - en femtedel af den samlede antisemitiske kriminalitet i Tyskland.

På landsplan er antallet af antisemitiske forbrydelser i år ti procent højere end på samme tidspunkt sidste år.

Generelt er jødehadet stigende i nabolandet mod syd. Sidste år blev der registreret fire antisemitiske "hændelser" om dagen, ifølge det tyske indenrigsministerium.

Sammenlagt blev det til 1.504 antisemitiske lovovertrædelser i 2017, det højeste antal i fem år.

De fleste forbrydelser mod jøder bliver begået af højreorienterede, men også medlemmer af nogle muslimske samfund står bag, sagde den tyske regerings antisemitisme-kommissær, Felix Klein, i kølvandet på, at en video af et angreb på en ung mand iført en kippa (jødisk hovedbeklædning, red.) gik viralt sidste år.

- Desværre ser vi en stigning i den slags sager, sagde Felix Klein til den tyske public service station Deutsche Welle.

Muslimer bag højreorienterede angreb

Af årets 80 angreb i Berlin, er otte motiveret af "udenlandsk ideologi", ifølge politiet og den tyske avis Tagesspiegel - det kan for eksempel være migranter, som angriber jøder i vrede mod staten Israel.

Tre var motiveret af religion og tre af venstreekstremisme. Fire var ikke ideologisk motiverede. Og 62 var begået af højreorienterede.

Nogle af de sidstnævnte forbrydelser bliver dog også begået af muslimer, lyder det fra Berlins jødiske samfund, som mener, at politiets registreringssystem er fejlbehæftet.

For eksempel blev det registreret som højreorienteret antisemitisme, da deltagere i en salafist-demonstration i 2016 heilede, siger organisationens antisemitisme-medarbejder Sigmount Königsberg.

- Jeg vil mene, at fem ud af ti antisemitiske hændelser har en muslimsk baggrund. Nogle gange endnu mere - eksempelvis i skoler ville det være otte ud af ti, siger han til Deutsche Welle.

Ældre herre truede med gaskamre

I restaurantejer Yorai Feinbergs tilfælde var det dog en overfusning fra en ældre herre af tysk oprindelse, som startede en lavine af antisemitiske ubehageligheder.

Feinberg, som er jøde, stod en dag og røg en cigaret foran sin restaurant, da den ældre herre pludselig påbegyndte en længere tirade.

Blandt andet fik Yorai Feinberg at vide, at han skulle skride ud af landet, hvis han ikke ville ende i et gaskammer.

Restaurantejerens kæreste filmede episoden, og siden lagde de filmklippet på nettet, hvor det blev videreformidlet af den tyske tabloidavis Bild.

Det har resulteret i en del sympatitilkendegivelser i kommentarsporet. Men det er desværre ikke den eneste reaktion.

Fyrværkeri og nazistiske tilråb

Yorai Feinberg fortæller til DR Nyheder, at der er blevet kastet fyrværkeri mod hans restaurant, og han har oplevet nazistiske tilråb. Dertil har han modtaget mellem 100 og 150 hademails.

- Politiet tager situationen meget alvorligt. De beskytter også restauranten, siger restaurantejeren.

Han oplever, at jøder i hans netværk ikke længere føler sig sikre i Tyskland, hvor de bliver angrebet fra begge yderligheder af det politiske spektrum, af muslimer, men også fra ganske almindelige borgere.

- Alle jøder og israelere, jeg kender, er begyndt at overveje deres fremtid her, siger Yorai Feinberg, som selv afviser at lade sig skræmme.

- Ikke på vilkår vil jeg kapitulere overfor denne minoritet i samfundet, siger han.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, advarede på den internationale Holocaustdag 27. januar om voksende antisemitisme i Tyskland og udtalte, at det er "skamfuldt, at ingen jødiske institutioner kan fungere uden politibeskyttelse".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk