Overlæge maner til ro efter dødt coronasmittet spædbarn i USA

Det vides ikke, om barnet led af andre sygdomme, påpeger dansk ledende overlæge og beroliger forældre.

Blandt de knap 50.000 mennesker, der har mistet livet efter at være smittet med coronavirus, har der været få tilfælde omhandlende børn. (Foto: ALAA AL-MARJANI © Scanpix)

I den amerikanske delstat Connecticut er et seks uger gammelt spædbarn afgået ved døden efter at være blevet smittet med coronavirus. Det er ifølge internationale

medier
det yngste dødsfald blandt Covid-19-patienter på verdensplan.

Men ifølge en ledende overlæge fra

Rigshospitalet
er der ikke grund til særlig bekymring hos spædbørnsforældre.

Dødsfaldet i USA blev bekræftet af borgmesteren i byen Hartford i Connecticut på et

pressemøde
.

- Test viste i nat, at den nyfødte var smittet med Covid-19. Det er absolut hjerteskærende, sagde borgmester Luke Bronin, der dog ikke oplyste, om coronavirusset var den direkte årsag til

dødsfaldet
.

Når spædbarnets død alligevel vækker opsigt, er det fordi myndigheder verden over

gentagne
gange har slået fast, at risikogruppen er ældre, syge og svage.

Blandt de knap 50.000 mennesker, der har mistet livet efter at være smittet med coronavirus, har der dog været få tilfælde omhandlende børn. I de seneste par uger har der været beretninger om enkelte dødsfald blandt børn og unge, heriblandt en 13-årig i Frankrig, en 12-årig i Belgien og en 13-årig i Storbritannien.

Dansk læge: Ingen grund til bekymring

Men det giver ingen grund til voldsom bekymring, hvis man spørger Morten Breindahl. Han er ledende overlæge på Neonatalklinikken på

Rigshospitalet
, som er en højt
specialiseret
afdeling til behandling af nyfødte og børn med særlige lidelser.

Han mener i stedet, at det er både overraskende og usædvanligt, fordi man ikke har nogen viden om lignende tilfælde.

- Vi ved til gengæld en masse om, at det ikke rammer nyfødte og spædbørn. Der er næsten én million mennesker, som er konstateret smittet med corona, og ud fra de her data, der er kommet frem, er der indtil videre ikke noget, der tyder på, at nyfødte eller spædbørn skulle være i en særlig høj risiko for at udvikle en livstruende tilstand på baggrund af Covid, siger Morten Breindahl.

Derfor er han som fagperson først og fremmest nysgerrig på de nærmere omstændigheder omkring

dødsfaldet
.

- For der er jo også nyfødte og spædbørn, som dør af mange andre forskellige årsager, så jeg vil meget gerne vide, om det faktisk er coronavirus, der har været årsag til

dødsfaldet
, eller om der måske er andre omstændigheder omkring forløbet, som vi endnu ikke kender til. Et spørgsmål kunne være, om barnet nu var fuldstændig rask i forvejen, siger overlægen.

Følger udviklingen nøje

Morten Breindahl understreger, at han sagtens kan forstå, hvis forældre bliver bekymrede, og at sundhedsmyndighederne er ekstremt opmærksomme på situationen og følger udviklingen nøje.

Derfor indgår spædbørn og gravide også i en særlig opmærksomhedsgruppe, og der er udarbejdet særligt informationsmateriale om, hvad forældrene skal være opmærksomme på.

Han holder dog fast i, at der fra starten af pandemien fortsat ikke findes nogen

dokumentation
for, at spædbørn og nyfødte skulle være særligt udsatte, og at det er baseret på data fra knapt en million smittetilfælde i mere end 180 lande.

- Men det er klart, at de her historier skaber en ekstra opmærksomhed. Indtil videre er det dog enkeltstående historier, og der kan ligge rigtig mange andre gode forklaringer bagved udover, at barnet har haft coronavirus, siger Morten Breindahl.

I alt er over 213.000 mennesker konstateret smittet med coronavirus i USA. Heraf er over 8.000 meldt raske igen.

USA har samlet set over 5.000 dødsfald som følge af virusset. Det er tredjeflest på verdensplan, kun overgået af Spanien med over 10.000 døde og Italien med over 13.000 døde.

3. april klokken 09.18: Efter udgivelse har kilden præciseret enkelte citater.