Overlevende efter jordskælv i Tyrkiet: 'Huse står i flammer, og folk er fanget i deres hjem'

Lokale fjerner betonklodser og bøjet metal for at finde overlevende efter kraftigt jordskælv. Nu frygter de efterskælv.

  • En redningsarbejder bærer et såret barn væk fra murbrokker i den oprørskontrollerede by Azaz i Syrien. (Foto: © Reuters Tv, Ritzau Scanpix)
  • Her er det redningsfolk i Idlib-provinsen, som leder efter overlevende. (Foto: © AAREF WATAD, Ritzau Scanpix)
  • Redningsaktionen er i fuld sving i Diyarbakir, Tyrkiet. (Foto: © Uncredited, Associated Press)
  • Her ses ødelæggelserne i Adiyaman, Tyrkiet. (Foto: © TURKISH INTERIOR MINISTRY, Ritzau Scanpix)
  • Både lokale og redningsfolk arbejder på at finde overlevende i den tyrkiske by Adana. (Foto: © Uncredited, Associated Press)
  • I den syriske by Hama styrtede blandt andet en otte etagers bygning sammen. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
1 / 6

Ødelæggelserne er massive, og flere hundreder har mistet livet i det kraftige jordskælv, som i nat dansk tid ramte det sydlige Tyrkiet og dele af Syrien.

I skrivende stund er over 500 meldt døde i de to lande.

I byen Adana i Tyrkiet mærkedes jordskælvet i omkring et minut, beretter indbyggeren Nilüfer Aslan, der til BBC fortæller, at han troede, han skulle dø.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Vi svajede i omkring et minut. Jeg sagde til min familie, at der var et jordskælv, og at vi i det mindste skulle dø sammen i det samme rum. Det var det eneste, jeg tænkte på, siger han.

Da rystelserne var ovre, flygtede de ud af deres etagebyggeri og så, at fire omkringliggende bygninger var styrtet sammen.

Øjenvidner i flere af de ramte byer beskriver, hvordan både lokale og redningsfolk fortsat er i fuld gang med at lede efter overlevende, og samtidig stiger dødstallet time for time.

VIDEO her ses de massive ødelæggelser i en af de ramte tyrkiske byer

Ifølge en indbygger i den tyrkiske by Pazarcık er skaderne omfattende.

- Pazarcık ligger i ruiner, siger Hüseyin Satı til The Guardian.

- To af mine venner ligger under murbrokkerne, og vi forsøger at finde frem til dem, siger han.

Skete mens folk sov

Endnu har myndighederne i Tyrkiet og Syrien ikke det fulde overblik over antallet af døde, antal sårede samt skadernes omfang, men meget tyder på, at det ser rigtig slemt ud i de ramte byer og lokalsamfund.

Mange er forsat fanget i sammenstyrtede huse og lejlighedskomplekser.

Tyrkiets indenrigsministerium har sendt redningsarbejdere ud til mindst ti byer for at grave folk ud af murbrokkerne.

-Vi blev rystet meget kraftigt mindst tre gange. Ligesom en baby i en vugge, fortæller indbyggeren Erdem fra byen Gaziantep i Tyrkiet til Reuters.

Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS) oplyser, at jordskælvet fandt sted klokken 02.17 dansk tid svarende til 04.17 lokal tid - altså mens mange lå og sov.

- Vi venter på, at det bliver lyst, så vi kan se ødelæggelserne efter jordskælvet. Alle er udenfor, og alle er bange, siger et andet øjenvidne ved navn Nihat Altundağ fra byen Pazarcık i Tyrkiet til The Guardian.

Kortet viser jordskælvets epicenter.

Frygter efterskælv

The Guardian beskriver, hvordan lokale i mange byer hjælper med at fjerne store stykker beton og bøjet metal i forsøget på at finde folk i live fanget under de kollapsede bygninger.

- Vores hus ser solidt ud udefra, men indenfor er der kommet revner. Der er ødelagte bygninger omkring mig, og huse står i flammer. Der er bygninger, som revner, fortæller Nihat Altundağ til The Guardian.

- 200 meter fra mig er en bygning kollapset. Gudskelov er vores venner i sikkerhed, men vi hører, at folk ikke kan komme ud af deres hjem, og at der er folk, som vi ikke har kontakt til, siger han.

VIDEO Overvågningskamera fanger de voldsomme rystelser, da jordskælvet rammer en beværtning i Gaziantep i det sydlige Tyrkiet.

Ifølge BBC og The Guardian flygter lokale nu fra deres hjem og søger væk fra de jordskælvsramte områder i deres biler af frygt for efterskælv.

- Lige foran vores øjne sprang vinduerne i en bygning på grund af et efterskælv, fortæller et øjenvidne ved navn Özgül Konakçı fra den tyrkiske by Malatya til BBC.

Mange forsøger at køre til mere åbne områder, hvor der ikke er bygninger, som pludselig kan styrte sammen om hovedet på dem.

Ifølge Özgül Konakçı er der trafikkaos i byen, fordi folk vil væk i en fart.

- Eftersøgnings- og redningsaktionerne fortsætter. Det er meget koldt, og det sner lige nu. Alle folk er på gaden og er forvirrede over, hvad de skal gøre, siger hun.

Bygningen, hvor hun bor med sin bror og 3-årige nevø, har fået skader efter jordskælvet, men det er ikke slemt i forhold til de fem bygninger lige ved siden af, som er styrtet i grus, fortæller hun.

Se videoen fra en kollapset bygning i den syriske by Azmarin:

Tyrkiet har ifølge Reuters erklæret en alarmtilstand på niveau fire, som også udløser en opfordring til det internationale samfund om at komme med hjælp.

Skælvet er et af de mest kraftfulde, som har ramt regionen i mindst et århundrede, skriver AFP.