Overlevende fra 9/11 kæmper med kræft og PTSD

15 år efter terrorangrebene i USA er lægerne begyndt at forstå, hvorfor folk stadig bliver ved med at få konstateret livstruende sygdomme.

I alt blev 2.996 personer dræbt. 246 passagerer på de fire fly plus de 19 flykaprere, 2.606 i New York i World Trade Center samt på jorden og 125 i Pentagon. (Foto: © Henny Ray Abrams, Scanpix)

Placido Perez var på vej til sit arbejde som manager i et telefonselskab, da han hørte det første fly smadre ind i et af tårnene.

- Jeg husker lydene, og menneskene, der hoppede ud fra bygningerne. Der blev spillet musik fra højtalere på en plads foran tårnene. De kunne ikke stoppe musikken, fordi den var automatisk. Der fløj vragdele i luften. Det var forfærdeligt, fortæller han til Newsweek.

Han blev ved Ground Zero i en uge og sammen med tusindvis af politifolk, brandmænd, bygningsarbejdere og efterladte ledte de efter overlevende.

I dag, 15 år senere, er han ramt af livstruende sygdomme som følge af hans redningsarbejde 11. september.

Og han er ifølge Newsweek langt fra den eneste.

Over 400 af de 2.996, der døde under terrorangrebet, var redningsarbejdere. I juli var det tal mere end fordoblet, så 1.064 redningsarbejdere har mistet livet. Derudover er 5.441 personer blevet diagnosticeret med mindst en kræftsygdom, der er relateret til angrebene 11. september.

Det viser data fra the U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) and the National Institute for Occupational Safety and Health, som Newsweek har fået.

70 typer af kræft

Efter angrebene oprettede myndighederne World Trade Center Health Program, der giver test og behandling til 9/11 medarbejdere og efterladte. Her har man knyttet næsten 70 typer af kræft til Ground Zero i New York.

- De sygdomme, der stammer fra World Trade Center angrebene, omfatter næsten alle lungesygdomme, kræftformer, posttraumatisk stress, angst og paniklidelser, siger David Prezant, der er læge og meddirektør for World Trade Center Medical Program.

Placido Perez har fået konstateret flere sygdomme. Han begyndte at blive syg tilbage i 2005 og de næste fire år frem var han indlagt syv gange, hvor han var sikker på, at han ville miste livet.

Lægerne fandt ud af, at han led af en lungesygdom, posttraumatisk stress, astma og problemer med leveren, der blandt andet har konsekvenser for hans fordøjelsesorganer.

Hans leversygdom er nu så alvorlig, at det eneste, der kan redde ham er en transplantation. Men selvom det er uvist, om Placido Perez kommer sig over sine sygdomme, så fortæller han til Newsweek, at han ikke ville tøve med at hjælpe på samme måde, som han gjorde tilbage i 2001.

Mange flere tilfælde

I dag, 15 år efter angrebene, er flere læger begyndt at forstå, hvorfor folk stadig bliver ved med at få konstateret livstruende sygdomme og flere ende med at dø.

Da de to tårne styrtede sammen udskilte de en massiv sky af kræftfremkaldende stoffer, skriver Newsweek.

I en rapport fra miljøadvokatgruppen 'National Resources Defense Counsil', der blev offentliggjort cirka et halvt år efter angrebene, er det opgjort, at det nordlige tårn indeholdte 400 ton asbest. Sammen med brændende kontormøbler og elektronisk udstyr blev der frigivet bly, kviksølv og andre dødelige giftstoffer. Der var uslukkede brande fra Ground Zero i 90 dage.

- En miljømæssig nødsituation som denne med hundredvis hvis ikke tusindvis af giftige komponenter udledt i luften er uden fortilfælde, skrev organisationen i rapporten og pointerede, at virkningerne er "ukendte".

Ifølge Newsweek skønnes det, at omkring 400.000 mennesker vil blive ramt af sygdomme som kræft og mentale lidelser som følge af 11. september.

Mark Farfel er direktør for the World Trade Center Health Registry, der sporer helbredet hos flere end 71.000 redningsarbejdere og overlevende.

Ifølge ham vil man de kommende år se flere tilfælde.

- Mange mennesker ved ikke, at de symptomer, de har i dag, har forbindelse til 11. september, siger han til Newsweek.