Overlevende IS-krigere bevæger sig mod Europa

Trods nederlaget på slagmarken udgør Islamisk Stat fortsat en trussel for Mellemøsten og Europa.

Islamisk Stats kalifat er i opløsning, men overlevende IS-krigere er stadig en sikkerhedsrisiko for lande i Mellemøsten og Europa, vurderer DR's mellemøstkorrespondent. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Den irakiske regering erklærede i december sidste år, at krigen mod terrororganisationen Islamisk Stat var afsluttet. Også i Syrien er terrorgruppen fordrevet på nær nogle få tilbageværende lommer.

Men for tusindvis af IS-krigere er det lykkedes at flygte fra krigszonerne til andre steder i regionen, hvor de stadig kan være aktive.

Ifølge amerikanske militære kilder er der tale om mindst 2000 krigere alene fra Irak. Det skaber en destabilisering, fortæller DR’s mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård.

- Terroristerne reorganiserer sig og retter nye angreb mod civilbefolkningen og sikkerhedsstyrker. I Irak ser vi aktuelt angreb på åbne veje mod sikkerhedsstyrker.

Fra Syrien er der i øjeblikket trafik af IS-krigere ind i Tyrkiet, selvom enheder under Den Frie Syriske Hær forsøger at forhindre det. Krigerne vil i mange tilfælde videre mod Europa. Det beretter BBC i en reportage fra grænseområdet mellem de to lande.

De tyrkiske myndigheder forsøger at opsnappe de IS-krigere, der slipper igennem. Det lykkes dog langt fra altid. Man formoder, at hundredevis er rejst til Europa, fortæller Puk Damsgård.

Hjemvendte krigere hverver nye medlemmer

Trafikken mod Europa udgør en alvorlig trussel mod de europæiske lande, ifølge Puk Damsgård.

Angrebet på det jødiske museum i Belgien i 2014, hvor fire personer blev dræbt, blev eksempelvis udført af en hjemvendt IS-kriger. Samtidig er det lykkedes IS-krigere, der ikke før har boet i Europa, at komme ind sammen med andre flygtninge.

- Vi ved, at de har sivet længe fra Mellemøsten til andre regioner, herunder Europa. Jeg har selv kendskab til to tidligere krigere, der kæmpede i Syrien med grupper, der var affilieret med det syriske al-Qaeda, som allerede i 2014 pludselig befandt sig i Tyskland.

- Derudover ved vi, at det længe har været en strategi for IS at operere i celler i vestlige lande. Selvom de er slået tilbage rent territorialt, benytter de hver en lejlighed til at forsøge at rekruttere nye folk, siger hun.

Menneskesmuglere er ofte ligeglade

IS-krigere har dog sværere ved at komme til Europa end tidligere, som det er tilfældet for flygtninge generelt.

Det skyldes i høj grad EU’s aftale med Tyrkiet om at stoppe asyltrafikken over Middelhavet samt lukningen af Balkan-ruten. Nogle har dog alligevel held med at krydse Middelhavet.

- Det er absolut ikke umuligt, og det lader sig stadig gøre, fordi menneskesmuglerne i mange tilfælde ikke har styr på, hvem de reelt fragter til Europa. IS-folk rejser ligesom de fleste andre med deres familie, og derfor er det nemt for dem at ligne alle andre flygtende.

- I mange tilfælde er smuglerne også ligeglade med, hvem de fragter til Europa, så længe de tjener penge, lyder det fra Puk Damsgård.

Facebook
Twitter