Overlever fra Las Vegas-masseskyderi blev skuddræbt på bar i Californien

Flere af gæsterne, som var til stede under onsdagens masseskyderi, havde også oplevet sidste års blodbad.

En mindehøjtidelig for de dræbte blev holdt i går. (Foto: Kevork Djansezian © Scanpix)

En 27-årig mand, som var blandt de 12 mennesker, der blev dræbt ved et masseskyderi onsdag i Californien, havde overlevet et lignende angreb 1. oktober 2017 i Las Vegas.

Dengang døde 58 mennesker i det hidtil værste masseskyderi i nyere amerikansk historie, da en 64-årig mand affyrede mere end 1100 skud ud af vinduet på sit hotelværelse mod deltagerne i en countryfestival.

Men imens 27-årige Telemachus Orfanos vendte hjem efter skyderiet i Las Vegas, overlevede han ikke masseskyderiet i Borderline Bar and Grill i Thousand Oaks lidt nord for Los Angeles onsdag nat lokal tid.

- Han blev dræbt i går på Borderline, sagde hans mor i går til New York Times.

- Han klarede sig gennem Las Vegas, han kom hjem. Men han kom ikke hjem i går nat, og de to ord jeg vil have jer til at skrive er; våben, kontrol. Lige nu - så ikke andre skal gå gennem dette, sagde hun og lagde på.

Dansede linedance

Ifølge avisen var Telemachus Orfanos ikke den eneste gæst på Borderline Bar, som for lidt over et år siden gennemlevede mareridtet i Las Vegas.

Baren var et lokalt tilholdssted for countrymusikfans i området og arrangerede blandt andet linedance-undervisning til deres fester.

Det var netop sådan et arrangement, der var i gang, med 130-180 gæster som dansede, drak øl, og spillede pool, da den sortklædte skudmand angreb.

Borderline Bar, hvor skyderiet fandt sted. (Foto: MIKE NELSON © Scanpix)

Blandt gæsterne var mindst 47 Las Vegas-overlevere, siger Janie Scott, som selv overlevede masseskyderiet sidste år og administrerer en Facebook-side, hvor overlevere kommunikerer.

Tallet har hun fra de tilbagemeldinger på siden, hun har fået fra vidner til gårsdagens rædsler.

- De er bare smadrede. Jeg hører mange sige: Hvorfor er dette vores nye norm? Det burde det ikke være. Overhovedet, siger hun.

Var overleveres sikre sted

Brendan Kelly, som overlevede begge angreb, bekræftede over for ABC News, at Borderline Bar var blevet et tilholdssted for Las Vegas-overlevere.

- Borderline var vores sikre sted. Det var hjem for de sandsynligvis 30 til 45 af os, som alle er fra Ventura County-området og var i Vegas, sagde han.

Blandt de øvrige ofre var en erfaren politimand, som var i gang med at tale i telefon med sin kone, da han blev kaldt ud for at undersøge anmeldelsen om skyderi.

Han blev den første til at gå ind i baren for at standse skudmanden, og blev ramt af flere kugler. Betjenten skulle have været på pension næste år.

Andre ofre var blandt andet en ung musiker på 23, som blev slået ihjel, imens han hjalp til med at få folk ud, samt en 18-årige kvinde og en ung mand på 22. Dertil kommer en 47-årig far til to, en 33-årig Afghanistan-veteran og en kvinde på 20, som tog imod i døren.

Begik sandsynligvis selvmord

Den mistænkte 28-årige gerningsmand Ian David Long blev også fundet død på stedet.

Sandsynligvis begik han selvmord, efter at han skød dørmanden og billetsælgeren, kastede en røggranat og i forvirringen skød på gæsterne.

Da de flygtede, skød han videre på de sårede på gulvet.

Undervejs skiftede han hurtigt og effektivt magasin i sin Glock-pistol. Imens våbnet var lovligt indkøbt, var magasinerne ulovlige, fordi de kunne indeholde for mange kugler.

- Han vidste, hvad han gjorde. Hans teknik var perfekt, siger øjenvidnet Teylor Whittler til New York Times.

Gerningsmand var jævnlig gæst

Det vides ikke, hvorfor den 28-årige handlede som han gjorde - en opdatering på Facebook umiddelbart før angrebet, som menes at være fra hans hånd, fremstår forvirret.

Huset, hvor den mistænkte Ian David Long boede med sin mor, blev undersøgt i går. (Foto: Robyn BECK © Scanpix)

Det står dog klart, at Ian David Long var tidligere marinesoldat og krigsveteran fra Afghanistan og muligvis led af posttraumatisk belastningsreaktion, PTSD.

Da politiet i april blev kaldt ud til et husspektakel, hvor han boede med sin mor efter en skilsmisse og et mislykket universitetsstudie, valgte det dog ikke at tvinge ham i behandling.

Ifølge flere af hans venner, som CNN har talt med, var han selv tilbagevendende gæst på Borderline Bar.

Skyderiet fik i går præsident Trump til Twitter-tasterne, hvor han roste politiets indsats.

307 masseskyderier i år

Masseskyderiet i Californien kommer kun få uger efter, at en gerningsmand dræbte 11 jøder i en synagoge i Pittsburgh.

I alt har der hidtil i år været 307 masseskyderier i USA på 312 dage, ifølge ngo'en Gun Violence Archive, som opgør hændelser hvor fire eller flere mennesker bliver såret eller dræbt af skud.

Det samlede antal dræbte i år er 328. 1251 er blevet såret.

Ifølge samme kilde er mere end 12.000 mennesker dræbt af skud i alt i år i USA, deriblandt 3000 under 18.

Trods sin placering kun 60 kilometer nordvest for Los Angeles, var Thousand Oaks indtil i går at regne blandt de sikreste samfund i USA.

Sidste år håndterede Ventura County Sheriff's politikreds fem mord i et ansvarsområde på flere tusinde kvadratkilometer.

Facebook
Twitter