Overraskende melding: Ungarn kører nu gående flygtninge til grænsen

Busser opsamler migranter, som er på vandring, for at køre dem til grænsen. Men det er ikke sikkert, de kan forlade Ungarn.

  • Fredag begyndte flere hundrede desperate flygtninge og migranter at gå til fods mod Østrig, fordi Ungarn har nægtet at køre dem videre med tog. (Foto: laszlo Balogh © Scanpix)
  • Nogle af dem, der også begyndte at flygte til fods, startede med at bryde ud af en flygtningelejr i det sydlige Ungarn. 300 stak af, og politiet forsøgte at standse dem uden held. (Foto: MARKO DJURICA © Scanpix)
  • Da mørket brød frem fredag aften, var der fortsat hundredvis af folk på motorvejene uden for Budapest. Nu kan disse mennesker blive hentet med bus og kørt til den østrigske grænse. Derefter er det op til Østrig, om de får lov at komme ind. (Foto: laszlo Balogh © Scanpix)
  • Selvom der er over 240 km fra Budapest til Wien var flygtninge og migranter fast besluttet på at forlade Ungarn, hvor de ikke føler sig velkommen. De vil ikke registreres i landet, fordi de så ifølge EU's regler skal søge asyl der. Håber er at nå Tyskland. (Foto: Boris Roessler © Scanpix)
  • Tyskland er drømmedestinationen for mange, og den tyske kansler, Angela Merkel, bliver kaldt 'mama Merkel'. Mange af de gående har dagen igennem båret billeder af Merkel, fordi de har forhåbninger om, at hun og Tyskland vil hjælpe dem til at få en ny tilværelse væk fra krig og fattigdom. (Foto: laszlo Balogh © Scanpix)
1 / 5

Den ungarske regering er fredag aften ude med en overraskende melding.

Man er begyndt at sende busser ud for at opsamle migranter og flygtninge, som er på vandring, og de får et tilbud om at blive kørt til grænsen, siger en talsmand for landets premierminister, Viktor Orbán, til Reuters.

- Busserne vil inden for få timer blive sendt ud for at samle tusindvis af migranter op på den største banegård i Budapest samt 1200, der går langs den vigtigste motorvej mod vest i retning af Østrig, siger Orbans stabschef, Janos Lazar, der holdt pressemøde sent fredag aften i den ungarske hovedstad.

- Dette betyder ikke automatisk, at de uden videre kan forlade landet. Vi venter på den østrigske regerings reaktion, siger han ifølge Ritzau.

Brød ud af lejr

Hundredvis af migranter brød tidligere på dagen ud af en lejr nær Ungarns sydlige grænse til Serbien, og hundredvis af andre trængte gennem politiets barrikader i Budapest for at begive sig mod Vesteuropa til fods.

300 migranter forstyrrede trafikken på en motorvej nær et flygtningecenter i Roszke nær landets sydlige grænse til Serbien.

Samtidig har Ungarn fredag aften rømmet et tog med over 500 flygtninge, som har været strandet uden for Budapest siden i går torsdag. Flygtningene gik ind i toget i går morges i troen om, at de ville blive kørt til Wien. Men myndighederne ville have dem i en flygtningelejr, hvorefter flygtningene nægtede at forlade toget.

Nu er de mange nødlidende taget af toget og kørt i busser til en nærliggende flygtningelejr meget mod deres vilje, idet de ikke vil registreres i Ungarn. Ungarn vil ikke have dem, og de vil derfor hellere til Tyskland for at søge asyl.

Her håber de at kunne få en mere værdig tilværelse. Tyskland forventer at modtage over 800.000 asylansøgere i år.

De ungarske myndigheder siger, at de håndhæver EU's regler om, at de skal registrere alle migranter, der har krydset landets grænser, men tusindvis afviser at lade sig registrere og kræver at få lov til at fortsætte deres rejse til Vesteuropa - væk fra krig og fattigdom i Mellemøsten, Afrika og Asien, skriver Ritzau.

Mange er flygtninge fra Syrien. Der ankommer mellem 2.000 og 3.000 nye flygtninge og migranter til Ungarn hver dag.

/DR Nyheder/