Overraskende valgsejr til konservative i Australien

Australiens konservative vinder parlamentsvalg trods odds imod sig. Det er et mirakel, siger premierminister.

Premierminister Scott Morrison med hustruen Jenny og børnene Abbey og Lily kan juble over valgsejren. (Foto: DEAN LEWINS © Scanpix)

Det regerende konservative parti i Australien var lørdag på vej mod en overraskende sejr ved dagens parlamentsvalg

Det sker på trods af, at målingerne op til valgdagen havde vist, at arbejderpartiet Labor ville vinde og overtage regeringsmagten.

I stedet tegner det nu til, at premierminister Scott Morison bliver på posten.

Scott Morrison kalder udfaldet af valget for "et mirakel".

- Jeg har altid troet på mirakler, siger han til ellevilde medlemmer i Det Liberale Parti, der trods navnet er et konservativ parti.

- I aften handler det ikke om mig eller Det Liberale Parti. I aften er det om hver enkelt australier, som stoler på, at deres regering sætter dem i første række, føjer han til.

Lederen for det australske arbejderparti, Bill Shorten, erkendte kort inden, at han og hans parti har tabt lørdagens valg. Han sagde, at han snarest vil træde tilbage.

Ringede og ønskede tillykke

Han oplyste, at han havde ringet til Morrison og ønsket ham tillykke med resultatet.

- Jeg ønsker ikke at holde liv i et falsk håb, men mens der stadig mangler at blive talt millioner af stemmer op, og vigtige mandater skal gøres op, så er det indlysende, at Labor ikke vil være i stand til at danne den næste regering, sagde Shorten til skuffede vælgere.

Scott Morrison brugte valgkampen på at appellere til økonomisk stabilitet. Shorten derimod rettede sin kampagne mod den store gruppe af australiere, der er bekymret for den fortsatte globale opvarmning.

Meningsmålinger havde vist, at klimaet var vælgernes topprioritet. Men det blev ikke omsat i stemmer til Labor, da vælgerne først stod i stemmeboksen.

Mange stemmer manglede natten til søndag at blive talt op, og mange opgør var fortsat tætte. En endelig streg under valget kan først sættes, når et meget stort antal brevstemmer er blevet talt op.

Men det lykkedes Morrison og de konservative at holde fast i mandater i en række forstæder til de store byer, hvor de var spået store problemer.

Scott Morrison overtog i august posten som premierminister fra hans mere moderate forgænger, Malcolm Turnbull. Han blev afsat på grund af intern splittelse om klima- og energipolitik.

/ritzau/Reuters

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter