'Overrasket' forsker: Derfor gik Trump med Kim ind i Nordkorea

USA's præsident satser megen personlig prestige i møde med Kim Jong-un, lyder det.

USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, mødtes søndag og gik sammen ind i Nordkorea. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Det er et forsøg på at sparke ny energi ind i et ellers fastlåst forhandlingsforløb om en atomaftale, når Donald Trump på opsigtsvækkende vis spadserer med Kim Jong-un ind i Nordkorea.

Sådan lyder vurderingen fra Camilla Nørup Sørensen, der er lektor ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet og forsker i sikkerhedspolitiske udviklinger i Østasien, efter søndagens historiske begivenhed.

- Det er meget overraskende. Efter det seneste topmøde i Vietnam i februar fik man det indtryk, at forhandlingerne var gået i stå. Og efterfølgende har nordkoreanerne ikke været så villige til at indgå i forhandlingerne på lavere niveauer, siger hun.

Oveni er Nordkorea i den seneste tid igen begyndt at røre på sig militært ved at affyre flere missiler og antyde, at landet er i gang med at videreudvikle deres atomvåbenprogram.

Men med dagens håndtryk og spadseretur ind i Nordkorea forsøger Donald Trump at få Kim Jong-uns løfte om, at Nordkorea fortsat ser sig forpligtet til at indgå i de reelle forhandlinger, igang også på lavere niveau, lyder det.

- Problemet har nemlig været, at Kim Jong-un indtil videre ikke har vist interesse for at give sin forhandlingsdelegation et mandat til at forhandle om substansen i en aftale om atomafrustning og ophævelsen af sanktioner.

- Der er brug for at få de her forhandlingsdelegationer til at sidde sammen. Det er ikke blevet støttet op af nordkoreanerne, så det er det, Donald Trump forsøger nu ved at give en ekstra fjer i hatten ved at træde ind i Nordkorea, siger Camilla Nørup Sørensen.

Noget-for-noget?

Donald Trump er den første siddende amerikanske præsident, der sætter sine fødder i Nordkorea. Samtidig med, at han gjorde det, stak Donald Trump en invitation til at komme på besøg i Det Hvide Hus i hånden på Kim Jong-un.

Men forhandlingerne ser stadig meget meget svære ud, og det handler først og fremmest om, at det er kompliceret for parterne at blive enige om en rækkefølge, altså, hvem der skal have noget hvornår.

- Skal det være noget-for-noget, hvor begge parter giver lidt gradvis? Eller skal Nordkorea, som Donald Trump til tider har lagt op til, opgive hele deres atomvåbenprogram, og så først derefter vil der blive slækket på sanktionerne? Det vil nordkoreanerne ikke være med til. Og det var det, der gjorde, at processen ikke rigtig skred frem ved topmødet i Vietnam, siger Camilla Nørup Sørensen.

Donald Trump og Kim Jong-un går ind i den demilitariserede zone igen efter at have besøgt Nordkorea for en kort stund. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

- Nordkoreanerne mente ellers dengang, de havde lagt lidt på bordet ved at tilbyde at lukke et af deres atomanlæg til gengæld for, at USA allerede skulle begynde at slække på sanktionerne. Men amerikanerne mente ikke, det var nok. Så blev det låst fast, siger lektoren.

Derfor er det altså helt afgørende, at toplederne nu træder til side og lader diplomaterne få noget manøvrerum, lyder det.

Credit til Trump

Flere internationale analytikere kritiserer søndagens møde mellem Donald Trump og Kim Jong-un og kalder det "reality TV" uden reelt indhold.

Ifølge Camilla Nørup Sørensen er virkeligheden da også, at knasterne i forhandlingerne består. Alligevel mener hun, at Donald Trump fortjener lidt ros.

- Jeg synes, at man trods alt skal give Donald Trump noget credit, for processen var gået i stå. Nu kan man sige, at det, at han er mødtes med Kim Jong-un, gør, at han nu har forpligtet sig på at gå reelt ind i forhandlingerne igen, siger Camilla Nørup Sørensen:

- Det er et sats fra Donald Trump, og det kan sagtens ende uden betydning, men det kan også være et nødvendigt og vigtigt skridt hen mod at få forhandlingerne bragt videre, siger hun.

Lektoren lægger særligt mærke til, at Donald Trump ved dagens besøg i den demilitariserede zone sørgede for at have den sydkoreanske præsident med sig, og vurderer, at det kan få positivt indflydelse på forhandlingerne.

- Trump har tidligere fået kritik for bare at orientere sydkoreanerne, efter at han har været i kontakt med Nordkorea. Denne gang var Sydkoreas præsident med hele vejen. Sydkorea og USA kooordinerer tilsyneladende meget mere nu, siger Camilla Nørup Sørensen.

Ifølge Donald Trump begynder forhandlingerne mellem den amerikanske og den nordkoreanske delegation om to uger.