Oversvømmelser i Europa: Dødstal stiger i Tyskland og Belgien - mange er fortsat savnet

Voldsom regn har ført til ødelæggelser og evakueringer af storbyer.

Oversvømmelser har skabt enorme ødelæggelser i det vestlige Tyskland. (Foto: Ina Fassbender © Ritzau Scanpix)

Myndighederne i Tyskland og Belgien har stadig langt fra fuldt overblik over den katastrofe, som oversvømmelser har skabt i de to lande.

Fredag morgen er status, at mindst 81 personer er omkommet i Tyskland, mens 11 er døde i Belgien. Men tallene ventes at stige, når redningsarbejdet bliver genoptaget i dag, fordi mange fortsat er savnet.

Se før- og efter-billeder fra oversvømmelse ved Bad Neuenahr-Ahrweiler i Tyskland:

Oversvømmelse ved Bad Neuenahr-Ahrweiler, Tyskland (Foto: Google maps © AFP or licensors / Foto: Ferdinand MERZBACH/Ritzau Scanpix © AFP or licensors)

Sent torsdag kom der en særligt bekymrende opdatering fra distriktet Bad Neuenahr-Ahrweiler i delstaten Rheinland-Pfalz i Tyskland.

Her sagde en talskvinde, at man stadig manglede at komme i kontakt med 1.300 personer. Det høje tal kan dog hænge sammen med, at mobilnettet er nede i distriktet, understregede hun ifølge Bild.

Fredag morgen begyndte urovækkende nyheder igen at tikke ind fra de tyske medier. For eksempel skriver avisen Kölner Stadtanzeiger og tv-stationen WDR, at tilstanden er kritisk i Erftstadt-Blessem - et forstadsområde til Köln.

Flere huse er styrtet sammen eller i fare for at gøre det, mens mange mennesker stadig befinder sig i deres hjem, skriver medierne. En gaslækage forværrer situationen.

Der lyder nødråb fra husene, men i øjeblikket kan man kun redde borgerne med både, skriver ARD.

Oversvømmelse i Erftstadt torsdag. (Foto: Wolfgang Rattay © Ritzau Scanpix)

Floder løber over

De voldsomme oversvømmelser er opstået efter kraftige regnskyl i specielt det vestlige Tyskland, Belgien, Holland og Luxembourg de sidste mange dage.

De enorme vandmængder har fået områdets floder til at løbe over deres breder, og det har skabt enorme ødelæggelser.

De hårdest ramte områder ligger i de tyske delstater Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz.

Men også i Belgien og Holland har borgerne i flere byer fået ordrer om at forlade deres hjem. Det gælder blandt andet Liège i Belgien - en by med 200.000 indbyggere.

Biler er blevet stablet sammen af oversvømmelse i Verviers i nærheden af Liége i Belgien. (Foto: FRANCOIS WALSCHAERTS © Ritzau Scanpix)

Merkel: En katastrofe

Tysklands kansler, Angela Merkel, kaldte torsdag oversvømmelserne for en katastrofe og sagde, at der vil blive sendt både mandskab og økonomisk hjælp til området.

- Vi vil gøre alt, der står i vores magt, for, under meget svære betingelser, at redde menneskeliv, afværge fare og afhjælpe nød, sagde kansleren fra sit besøg i Washington torsdag.

Omkring 15.000 ansatte ved det tyske beredskab, politi og militær er blevet sendt til de hårdest ramte områder.

Merkels mulige afløser som kansler i Tyskland, Nordrhein-Westfalens ministerpræsident Armin Laschet, har sat situationen i forbindelse med klimaforandringer.

- Vi vil stå over for sådanne begivenheder igen og igen, og det betyder, at vi må sætte fart på klimatilpasninger, for klimaforandringer begrænser sig ikke til en enkelt delstat, sagde Armin Laschet, da han besøgte katastrofeområdet torsdag.

Se en video af ødelæggelserne i byen Schuld i Rheinland-Pfalz i Tyskland:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk