Overtro koster "heksebørn" livet i Nigeria

Tusinder af børn i Nigeria bliver anklaget for at være heksebørn, og det betyder udstødelse, tortur og i mange tilfælde døden.

Videoen af den to-tre år gamle nigerianske dreng, der udsultet og nøgen bliver gjort grin med og fremmedgjort i en nigeriansk landsby, er de seneste dage gået verden rundt.

Videosekvensen er fra dokumentaren "Anjas Afrika", hvor man følger danske Anja Ringgren Lovéns kamp for at redde børn, som er blevet udstødt af deres familier og samfund, fordi de er blevet udpeget som heksebørn.

Som dansker kan det virke helt uforståeligt at udstøde og torturere små børn, fordi de er anklaget for at være heksebørn. Men det er virkeligheden for mange børn i Nigeria og flere andre lande i Afrika, fortæller Peter Michael Lauridsen, der arbejder som udsendt i Nigeria for Mission Afrika.

Han har de sidste 12 år boet i Nigeria, hvor han blandt andet arbejder for City Ministries’ otte børnehjem. Han fortæller, at mange af børnehjemsbørnene er kommet til, fordi de er blevet stemplet som heksebørn.

- For nogle år siden lavede vi en undersøgelse for at finde årsagen til, hvorfor børnene kom. Lidt under halvdelen af de 300 børn var anklaget for at være heksebørn, og jeg vil tro, at tallet er det samme i dag, siger Peter Michael Lauridsen.

Tortur og død

De børn, der typisk bliver stemplet som heksebørn, er børn, der opfører sig stædigt og skiller sig ud fra andre børn. Et dødsfald i familien eller en fejlslagen høst kan være grund nok.

- Man er meget hurtig til at finde syndebukke blandt børn omkring dem, der er døde. Det er meget almindeligt, at når man først har udset sig børn som heksebørn, så vil man aftvinge dem en bekendelse. Hvis ikke de går til bekendelse, vil de blive udsat for tortur, siger Peter Michael Lauridsen, og fortsætter:

- Vi kender til flere tilfælde, hvor man har forsøgt at hænge børnene eller på anden måde slå dem ihjel. Nogle er også blevet overhældt med brændstof og sat ild til.

Heksebørnsanklager stiger

En Unicef-rapport fra 2010 slår fast, at flere og flere børn i Nigeria bliver beskyldt for at være heksebørn - med stigmatisering, udstødelse og fatal vold som konsekvens heraf.

Stigningen opstår blandt andet som konsekvens af regionale konflikter, fattigdom og udbredelsen af HIV/Aids. De børn, der bliver anklaget, er børn, der i forvejen er svage og sårbare.

Det er dog ikke kun i Nigeria, at man anklager børn for at være hekse. Også i Angola, Gambia, Sierra Leone, Etiopien og Congo, er der rapporteret om anklager om heksebørn.

Lammet af frygt

Mange nigerianere tror på, at mennesker kan udføre heksekunst, og når et barn først er blevet stemplet som heksebarn, er det svært for barnet at undslippe det prædikat.

- Mange nigerianere er fuldstændig lammede af frygt, og de vil bare af med disse børn og have dem ud af landsbyen. Man er bange for at blive slået ihjel eller ramt af forbandelser fra disse heksebørn, siger Peter Michael Lauridsen.

Andre børn bliver udpeget som heksebørn, fordi familien ikke har råd til at tage sig af barnet, forklarer han.

- Det er ikke altid, fordi man frygter deres farlighed. Nogle gange er det også fordi, de bliver set som en belastning, og derfor bliver de udpeget som heksebørn.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1119948391389017

Dokumentaren "Anjas Afrika" bliver sendt på DR2 i løbet af foråret.