Overtro, selvmord og depression præger ofre for jordskælv i Japan

Depression, tro og overtro har lagt sig som en tung dyne over de områder i Japan, der for fem år siden blev ramt af et af de hidtil værste jordskælv nogensinde, fortæller dansk journalist i Japan.

Tusinder af japanere lever i dag i en venteposition. De venter på at kunne vende hjem, og de venter på tegn på, om deres kære, savnede er i live, eller om de er døde.

Sådan er virkeligheden i mange af de områder i Japan, der for fem år siden i dag blev ramt af et af de hidtil værste jordskælv nogensinde.

Et jordskælv, der målte 9.0 på richterskalaen og som på en og samme tid udløste en tsunami og en atomulykke.

- Der sidder stadig rigtig mange mennesker, der er evakueret. Mange af disse bor i midlertidige barakker. De lever i en venteposition og kan ikke komme videre med deres liv.

Det fortæller journalist Asger Røjle Christensen, der til daglig bor i den japanske hovedstad Tokyo.

Høj rate af selvmord og depressioner

Alene i Fukushima venter mange forsat på, at myndighederne giver grønt lys til, at radioaktiviteten har et så acceptabelt niveau, at folk kan flytte hjem til de huse, der fortsat står. Ventetiden har ifølge Asger Røjle Christensen dybe konsekvenser for den enkelte japaner.

- Den evige ventetid gør flere syge af stress, ligesom man i de tre amter, der var hårdest ramt af katastrofen, oplever en høj rate af selvmord og depressioner, fortæller Asger Røjle Christensen, som dog også kæder depressioner og selvmord sammen med de 2000 mennesker, der fortsat er savnede efter katastrofen.

Døden er ikke en realitet, før der er jordiske rester

- Man er ikke død i Japan, før man står med deciderede jordiske rester, som man kan brænde og opbevare som aske i hjemmet, fortæller han.

Skikken har ifølge Asger Røjle Christensen dybe rødder i kulturen. Det betyder, at mange familier har svært ved at komme videre med deres liv.

- De, der fortsat savner et familiemedlem, står uafklaret tilbage og venter på tegn på liv eller død. Først når de har fået det, kan de få det afsluttet og komme videre, lyder det fra Asger Røjle Christensen.

Han fortæller desuden, at tomrummet efterlader en tendens til tro og overtro hos de berørte.

Et tendens, der ifølge Asger Røjle blandt andet afspejler sig i antallet af japanere, der siden katastrofen har tilsluttet sig buddhismen. Men også i de historier, der vandrer blandt japanerne.

- Der er mange uhyggelige historier i omløb. Folk, der har set tegn fra de savnede. Set, at de savnede vender tilbage, fortæller Asger Røjle Christensen.

https://www.facebook.com/DRNyheder/videos/1135509513166238/

Facebook
Twitter