Oxfam-rapport: Chef indrømmede brug af prostituerede i Haiti

Oxfam fremlægger rapport fra 2011, som dokumenterer påstand om, at landechef købte sig til sex i Haiti.

Den britiske nødhjælpsorganisation Oxfam er kommet under et voldsomt pres efter afsløringer i avisen The Times for to uger siden. (Foto: Justin Tallis © Scanpix)

Oxfams tidligere landechef for Haiti indrømmede i 2011, at han havde købt sex af prostituerede i forbindelse med den britiske organisations nødhjælpsindsats i landet efter en jordskælvskatastrofe i 2010.

Indrømmelsen fra landechefen fremgår af en intern undersøgelse, som Oxfam offentliggør mandag.

Undersøgelsen var udløst af beskyldninger om, at flere af hjælpegruppens medarbejdere i Haiti hyrede unge prostituerede.

At Oxfam fremlægger en flere år gammel undersøgelse nu, skyldes at organisationen er kommet under et voldsomt pres efter afsløringer i avisen The Times for to uger siden.

Det er ifølge nyhedsbureauet Reuters første gang, at Oxfam direkte forholder sig til beskyldninger mod den forhenværende landechef Roland Van Hauwermeiren.

Han har efter afsløringerne i The Times afvist at have benyttet prostituerede eller misbrugt mindreårige i Haiti. Han opsagde sin stilling hos Oxfam i 2011.

Reuters har forgæves forsøgt at kontakte Roland Van Hauwermeiren for en kommentar til mandagens oplysninger fra Oxfam.

I et fire sider åbent brev til en tv-station i sit hjemland, Belgien, torsdag forklarede Van Hauwermeiren, at han opsagde jobbet i Haiti, fordi han ikke havde formået at udøve tilstrækkelig kontrol med medarbejdere beskyldt for seksuelt misbrug.

Hjælpegruppen begrunder offentliggørelsen af rapporten fra 2011 med, at den tilstræber fuld åbenhed, om "de beslutninger vi traf". Samtidig er det en erkendelse af de tillidsbrud, som afsløringerne har forårsaget.

Flere af Oxfams globale ambassadører, deriblandt Desmond Tutu, Sydafrikas tidligere modtager af Nobels fredspris, har trukket sig som følge af skandalen.

Den britiske regering har desuden midlertidigt indstillet den økonomiske støtte til Oxfam, og EU gør sig samme overvejelser.

Haitis præsident kræver en undersøgelse af andre udenlandske hjælpegrupper i landet for tilsvarende overtrædelser.

Sagen kort

 • 2010: Oxfam udstationerer ansatte i Haiti, efter at et jordskælv har dræbt omkring 220.000 personer og gjort cirka en million hjemløse.

 • 2011: Oxfam bliver bekendt med påstande om, at nogle af organisationens folk i Haiti køber sig til sex. En intern efterforskning resulterer i bortvisning af fire medarbejdere. Tre andre vælger at fratræde. Deriblandt landechefen.

 • 2015: En højtstående person i organisationen giver udtryk for bekymring for misbrug. Men ledelsen reagerer ikke og lader stå til, fortæller den forhenværende medarbejder senere.

 • 9. februar 2018: The Times afslører beskyldningerne fremsat i 2011. Oxfam afviser at have dækket over sagerne.

 • 11. februar: Udviklingsminister i Storbritannien Penny Mordaunt advarer om, at Oxfam risikerer at miste sit statstilskud, såfremt der ikke bliver udvist "moralsk lederskab".

 • 12. februar: Oxfams vicedirektør, Penny Lawrence, påtager sig ansvaret for skandalen og trækker sig.

 • 14. februar: Skuespilleren Minnie Driver trækker sig som den første af Oxfams såkaldte globale ambassadører og udtrykker afsky over for den påståede udnyttelse af fattige kvinder.

 • 15. februar: Den senegalesiske sanger Baaba Maal kvitter i protest mod Haiti-afsløringerne sin rolle som global ambassadør for Oxfam. Det samme gør Desmond Tutu, sydafrikansk modtager af Nobels fredspris.

 • 15. februar: Oxfams tidligere landechef i Haiti, som trak sig i kølvandet af beskyldningerne i 2011, afviser påstande om, at han organiserede sexorgier med unge prostituerede i landet.

 • 16. februar: Regeringen i London indstiller midlertidigt sin økonomiske støtte til Oxfam.

 • 19. februar: Oxfam oplyser, at den forhenværende landechef for Haiti i 2011 indrømmede, at prostituerede kom i hans bolig.

 • Kilder: BBC, The Times, Sky News, Reuters, AP og AFP.

/ritzau/

FacebookTwitter