Oxfam står skoleret efter sexkøb under jordskælvskatastrofe: Tilliden skal genvindes

Udviklingsorganisationen har givet den britiske regering en uforbeholden undskyldning for sagen.

Oxfam sendte et hold af medarbejdere til Haiti efter jordskælvet i 2010, hvor en million mennesker blev hjemløse. (Foto: Eduardo Muñoz © Scanpix)

Udviklingsorganisationen Oxfam har stået skoleret foran den britiske udviklingsminister, Penny Mordaunt, der har truet med at trække regerings støtte til organisationer på 34 millioner pund årligt.

Truslen fra Penny Mordaunt faldt i weekenden, efter at avisen The Times har afdækket, at syv af Oxfams ansatte har købt sig til sex med prostituerede i Haiti i 2011.

De ansatte var udsendt for at hjælpe med at genopbygge områder, der var hårdt medtaget efter det voldsomme jordskælv i januar 2010, der kostede hundredetusinde menneskelig og gjorde omkring en million mennesker hjemløse.

Indtil videre har udviklingsministeren dog ikke gjort alvor af truslerne.

- Oxfam har givet mig en fuldstændig og uforbeholden undskyldning til mig og til befolkningen i Storbritannien og Haiti for den rystende adfærd fra nogle af de ansatte i Haiti i 2011 - og for de videre mangler i organisationens håndtering af det, siger Penny Mordaynt ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Myndigheder blev aldrig underrettet

I forbindelse med afdækningen af sagen er det kommet frem, at ledelsen i Oxfam kendte til beskyldningerne mod blandt andet organisationens landechef i Haiti, hvor prostitution er ulovligt.

Han skal ifølge The Times have købt sig til sex med prostituerede i en villa, som Oxfam havde lejet til ham efter jordskælvet. Men ifølge Oxfam var det allerede i Chad, som landedirektøren havde arbejdet i tidligere, at der var begyndt at komme meldinger om, at han benyttede sig af prostituerede.

Flere ansatte blev fyret, mens landedirektøren, der var ansvarlig for medarbejderne, fik lov til selv at sige op.

Men på trods af organisationens viden om anklagerne, blev Haitis myndigheder ikke underrettet om sagen. Og det har vakt harme i Haiti, der kræver, at Oxfam udleverer navnene på de syv medarbejdere, der er involveret i skandalen.

Når Oxfam ikke underrettede Haitis politi om sagen, så skyldes det ifølge organisationens direktør, Mark Goldring, at organisationen frygtede, at det ville være med til at udsætte de unge kvinder for fare.

Men den antagelse opfatter den Haitis ambassadør i Storbritannien, Bocchit Edmond, som værende både forkert og "virkelig fornærmende".

- Hvordan ved de, at det ville bringe kvinderne i fare? Oxfam burde anerkende, at de har fejlet og udvist mangel på lederskab, siger han til The Guardian.

De skal udvise moralsk lederskab

Oxfam i Storbritannien er både finansieret af den britiske regering, der hvert år lægger 285 millioner kroner i organisationens kasse. Derudover får organisationen tilskud fra virksomheder og fra den almindelige befolkning, der giver donationer.

Og tilliden mellem Oxfam og dem, der finansierer organisationens foretagender, har lidt et gevaldigt knæk, mener den britiske udviklingsminister.

- Jeg har fortalt Oxfam, at de nu må udvise det moralske lederskab, der er nødvendigt for at håndtere den her skandale, genopbygge tilliden til den britiske befolkning, deres medarbejdere, de mennesker, som de vil hjælpe, og at de skal levere fremgang på de forsikringer, siger Penny Mordaynt.

- Jeg gjorde det klart, at organisationens moralske lederskab kommer fra individer, der tager ansvar for deres handlinger, tilføjer hun.

Også EU-kommissionen spytter hvert år millioner i Oxfam, og organisationen modtog 1,7 millioner Euro - 10,3 millioner danske kroner - til programmet i Haiti i 2011.

- Vi er klar til at gennemgå, og om nødvendigt stoppe finansieringen af en partner, der ikke lever op til de høje etiske krav, vi sætter, siger Maja Kocijancic, talsmand for EU-Kommissionen.

Vicedirektør har trukket sig

Skandalen har ikke bare haft konsekvenser for landedirektøren, der selv sagde op og de medarbejdere, der blev fyret, efter ledelsen i Oxfam blev gjort bekendt med sagen.

I dag trak vicedirektøren for Oxfam, Penny Lawrence, sig fra sin stilling efter afsløringen.

- Som programdirektør på det tidspunkt føler jeg skam over, at det skete på min vagt, og jeg påtager mig det fulde ansvar, siger Penny Lawrence i en udtalelse.

- Jeg er virkelig ked af den skade og pine, som denne sag har påført Oxfams støtter, den bredere udviklingssektor og de mange sårbare mennesker, der stolede på os, fortsætter hun.

FacebookTwitter