På bagsædet af en bil i fart fortæller han om de overgreb, som Taliban begår i modstands-provins

Panjshir-provinsen er det område i Afghanistan, hvor modstanden mod Taliban har været størst. To år efter Talibans overtagelse af landet rejser journalist Nagieb Khaja tilbage til Afghanistan. De lokale beretter om, at styret udøver en brutal hævn med systematiske overgreb på befolkningen.

(Foto: © Nagieb Khaja)

En ung mand i slut-tyverne stiger ind i den lille skrantende bil fra kanten af en lille bjergvej i den nordøstlige afghanske provins Panjshir, hvor en lokal chauffør, en fixer og en journalist venter på ham.

Den lokale mand, som af hensyn til sin sikkerhed er anonym i denne artikel, har flakkende øjne og kigger sig nervøst over skulderen.

Da han kommer ind i bilen, beordrer han chaufføren til at køre uden at holde stille på noget tidspunkt.

Lokalbefolkningen er bange for, at Gud og hver mand arbejder for efterretningstjenesten, der har infiltreret alle dele af samfundet, fortæller han, og hvis han bliver set med en journalist, frygter han det værste.

Han har aldrig haft et våben i hænderne, men er tidligere blevet stoppet på gaden af Taliban og brutalt gennembanket, fordi de mistænkte ham for at være oprører.

Hans nabo blev anholdt for længe siden, og ingen har hørt fra ham.

Et levende helvede

For præcis to år siden faldt hovedstaden Kabul til Taliban, der overtog magten i landet. På bagsædet af bilen fortæller manden, der er bosat i provinshovedstaden Bazarak, at provinsen er blevet et levende helvede efter Talibans overtagelse.

Han beskriver, at mænd nærmest ikke kan gå på gaden, fordi de bliver intimideret af Taliban, som han kalder en besættelsesmagt.

- Det kunne lige så godt være amerikanske soldater, der var i området. Vi deler intet

fællesskab med dem, siger han.

Den unge mands mørke, krøllede hår svinger nervøst fra side til side, mens han fortæller om situationen i Panjshir under Taliban-styret.

Et styre, som han beskriver bruger tortur mod sin egen befolkning. Et styre, som ifølge ham begår systematiske drab på civile.

- Det er en kollektiv afstraffelse. Taliban straffer lokalbefolkningen i Panjshir - fordi provinsen har været de største modstandere af Taliban, så udøver de deres magt på den mest brutale måde her, siger han.

Omkring Talibans overtagelse af magten var der særligt mange henrettelser af lokale, fortæller han.

Den unge lokale mand udtaler sig anonymt af hensyn til sin sikkerhed. Han fortæller om Talibans systematiske overgreb på lokalbefolkingen. (Foto: © Nagieb Khaja)

Siden dengang har han levet i konstant frygt. Interviewet med en dansk journalist frygter han vil koste ham friheden - og måske livet. Når han alligevel taler, er det fordi, at omverdenen skal have kendskab til de forbrydelser, som foregår i Panjshir.

Da bilen stopper, stiger han ud, siger farvel og kigger atter paranoidt over sin skulder, mens han forsvinder i det støvede bakspejl.

Men frygten har ikke forladt bilen, og den lokale chauffør udbryder få sekunder efter: - Nu synes jeg, at vi skal forlade Panjshir, lyder det.

Han frygter for sin egen sikkerhed, kildernes sikkerhed og Talibans overvågende blik.

Kort tid efter er bilen igen på vej mod Kabul, hvor det lille entourage vil invitere kilder fra Panjshir til et mere sikkert sted.

Henrettelser og tortur

Beretningerne om Talibans overgreb på lokalbefolkningen i Panjshir står ikke alene. DR har i alt været i kontakt med 6 personer, der beskriver tortur, vold og drab.

De fortæller samtidig, at de opfatter overgrebene som systematiske og rettet mod tilfældige - men at det primært er mænd, der i området bliver angrebet.

I juni 2023 udkom Amnesty International med en rapport, der beskriver Talibans angreb mod lokalbefolkningen som krigsforbrydelser og dokumenterer drab og tortur af civile i området.

Rapporten beskriver masseanholdelser med formålet at intimidere lokalbefolkningen, og peger på, at der foregår en kollektiv afstraffelse af Panjshirs befolkning.

Blandt andet er der i flere tilfælde dokumenteret massehenrettelser - i et af dem blev mellem seks og ni personer dræbt på en bjergside i september sidste år.

Den 33-årige kvinde er iført burka for at skjule sin identiet for Taliban, da hun frygter for sin sikkerhed. Hendes familie blev splittet, efter at hendes mand flygtede til Iran efter gentagne gange blev tilbageholdt og tortureret af Taliban, fortæller hun. (Foto: © Nagieb Khaja)

Det hele ændrede sig, da Taliban overtog

Tilbage i den afghanske hovedstad Kabul er det lykkedes at få transporteret to lokale kvinder fra Panjshir for at tale med dem om livet som kvinde i den omstridte provins.

En af dem ankommer sammen med sine fem børn til hotellet, hvor interviewet skal foregå i al hemmelighed. Hun er 33 år gammel.

Fortællingen om Talibans overgreb på lokalbefolkningen går igen hos kvinden, som udtaler sig under betingelse af anonymitet af hensyn til hendes sikkerhed.

Vi har i denne artikel valgt at kalde hende Sina. DR er bekendt med hendes rigtige identitet.

Sinas familie er bosat i Darah-distriktet i Panjshir, hvor de indtil Talibans overtagelse havde et fredeligt liv.

- Vi havde et okay liv. Det var ikke fantastisk. Vi var fattige. Men det var et fint liv, og det var fredeligt i Panjshir. Det var ikke et område, der har været præget af kamphandlingerne, siger hun.

Sinas mand var skolelærer og har undervist børn i området i 19 år. Hun fortæller, at han aldrig har været en del af militære grupperinger eller den afghanske hær, men alligevel mærkede også han Talibans hævn, da de overtog magten.

- De begyndte at tilbageholde mændene i området. De mishandlede dem, torturerede dem, anklagede dem for at samarbejde med oprørerne - selvom de var civile, siger hun.

Hendes mand sad fængslet i 18 dage, hvor han blev gennembanket, tortureret og afhørt af Taliban, som nægtede at tro på, at han var civil.

- De slog ham med et rør og puttede stof i munden på ham, så han ikke kunne sige noget eller få vejret. De trampede på ham, sparkede ham i maven og trådte ham på struben. De slog ham både med ledninger, kabler og rør, siger hun.

  • Med tre talibanere i en bil er journalist Nagieb Khaja på vej på skovtur, hvor han vil konfrontere dem med det undertrykkende styre.
  • Talibanere bader under en skovtur.
  • I hovedstaden Kabul er kvinders adgang til parker begrænset.
  • En forlystelsespark i Kabul står næsten tom, fordi kvinder er blevet forment adgang.
  • Panjshir-dalen er frodig, fordi en flod løber gennem den. Provinsen særligt undertrykt under Talibans styre.
  • Kabuls levende gader er fulde af gadesælgere der råber i kap med hinanden.
  • Journalist Nagieb Khaja (tv.) interviewer en Talibaner bevæbnet med amerikanske våben, der blev efterladt ved overtagelsen.
  • Forskellene i det daglige liv mærkes særligt i de store byer.
1 / 8

En familie splittet af Taliban

Efter at være blevet fængslet tre gange og mishandlet fik Sinas mand nok. Han var blevet tæsket så voldsomt, at han fik blødninger i hovedet og havde fået varige men.

Han var bange for at blive dræbt og så ingen anden vej, end at flygte til Iran. Sina og hendes børn ville risikere at sulte, hvis de var taget med ham, og familien besluttede, at hun måtte blive tilbage med børnene.

Taliban-styret har begrænset kvinders mulighed for at arbejde, og Sina fortæller, at hun nu er nødt til at tigge om penge fra familiemedlemmer for at forsørge sine børn.

Også hendes bror og hendes onkel er blevet tilbageholdt og mishandlet af Taliban.

- Taliban straffer befolkningen, bare fordi at de er fra det her område. Det er et mønster, at mændene bliver behandlet sådan i Darah, siger hun.

I podcasten Udsyn Tilbage til Taliban vender Nagieb Khaja to år efter Talibans overtagelse tilbage til Afghanistan. Du kan høre alle tre afsnit i Udsyn i appen DR Lyd.