På en måned har selvmord kostet flere liv end hele coronaepidemien i Japan

Eksperter i Japan advarer mod en mental sundhedskrise efter coronapandemien

Japan har ikke haft nogen decideret corona-lockdown. Istedet har myndighederne blandt andet satset på mundbind, afstand og god håndhygiejne. (Foto: © CHARLY TRIBALLEAU, Scanpix)

I Japan advarer eksperter nu mod en mental sundhedskrise som følge af coronapandemien.

Advarslen kommer, efter at antallet af selvmord de seneste måneder er steget. Alene i oktober 2020 begik 2.153 mennesker selvmord i Japan - det højeste antal på én måned siden 2015. Til sammenligning er 2.057 døde af coronavirus siden pandemien tog fart i foråret.

I Japan har myndighederne formået at holde coronavirrussen nede i landet. I modsætning til flere andre lande har Japan ikke haft nogen decideret nedlukning. De har i stedet sat deres lid til mundbind, afstand, god håndhygiejne og undgået store indendørsforsamlinger.

Mellem marts og maj lukkede skoler dog på tværs at landet, universiteterne gik i højere grad over til online-undervisning, og mange måtte arbejde hjemme.

Og selvom hverdagen i Japan nu er rykket tættere på normalen, advarer eksperter mod, at isolation og frygten for at miste sit arbejde kan føre til en mental sundhedskrise i landet.

Coronakrisen rammer kvinder

Det er særligt blandt kvinder, at selvmordsraten er steget. Antallet af kvinder, der i oktober tog sit eget liv, er steget med 83 procent sammmenlignet med samme periode sidste år. Mænd er dog stadig stærkest repræsenteret i selvmordsstatistikkerne.

Michiko Ueda, der er professor i selvmord og selvmordsforebyggelse på Waseda University i Tokyo, peger på, at kvinder har været mere udsat under coronakrisen:

- De områder, der særligt har været ramt af corona, er rejsebranchen, detailhandlen og restauranterne, siger Michiko Ueda til The Washington Post.

Og her er mange kvinder beskæftiget, fortæller hun:

- Mange kvinder har mistet deres job eller oplevet et stort fald i deres indkomst.

The Bond Project, en organisation, der hjælper unge kvinder, er bekymret for, at flere kvinder føler sig ensomme på grund af coronarestriktionerne.

- Mange af dem, der tager kontakt til os, har ikke noget sted at tage hen, når de får besked på at blive hjemme. Flere af dem har problemer med deres famile, venner eller kæreste, siger Jun Tachiabana fra projektet til The Washington Post.

Pejlemærke til andre lande

Japan har en af de højeste selvmordsrater i verden, og selvmord er den hyppigste dødssårsag blandt unge i alderen 15-34, viser tal fra Japans Sundhedsministerium.

Selvmordsraten i Japan er på 18,5 pr. 100.000 indbygger. I Danmark var selvmordsraten 12,8 pr. 100.000 indbygger i 2016.

Der er flere årsager til de høje selvmordsrater i Japan. I en artikel i Washington Post peger eksperter på, at lange arbejdsdage, pres i skolerne og ensomhed spiller ind samtidig med, at det er stadig er tabubelagt at tale om sit mentale heldbred.

Men de seneste år er selvmordsraterne faldet i Japan. I 2019 tog omkring 20.000 mennesker deres eget liv - det laveste antal siden 1978, hvor Japan begyndte at føre statistik for selvmord.

Nu ser det ud til, at coronapandmien har stoppet den positive udvikling.

Japan er et af de lande, der hurtigst offentliggør nye selvmordsstatistikker. Michiko Ueda mener, at det kan give andre lande et pejlemærke for, hvordan coronakrisen kan påvirke folk:

- Vi har ikke engang haft en lockdown, og coronapandemien har påvirket os minimalt sammenlignet med andre lande. Men vi ser stadig de her høje selvmordsrater. Det kan betyde, at andre lande i fremtiden ser en lignende eller endnu større stigning i antallet af selvmord, siger Michiko Ueda.

Her kan du få hjælp: Går du med svære tanker og har brug for hjælp, kan du ringe til Livslinjen på 70 201 201 næsten døgnet rundt.