På få uger har otte europæiske lande oplevet en 'ekstrem' overdødelighed

Se kortet. Dødstallet er steget historisk hurtigt i flere europæiske lande.

En opgørelse viser stigende overdødelighed i Europa. Otte lande har ekstrem overdødelighed i forhold til normalt. (Foto: © Grafik Mathias Jacobsen)

Mens danskerne stimler sammen og nyder forårsvejret på Islands Brygge i København, og mens afstanden i supermarkedet skrumper ind, og snakken går om at åbne zoologiske haver og efterskoler, så viser tal en ekstrem overdødelighed i flere europæiske lande.

Den er kommet på ganske få uger.

Skruer vi tiden tilbage til uge 10 i marts, så var var antallet af døde i 24 europæiske lande ganske normal.

I anden uge af april i uge 15 var alt usædvanligt.

Otte europæiske lande havde i den uge så mange dødsfald, at det lå ekstremt over det normale. Det gælder Italien, Spanien, Frankrig, Holland, Belgien, England, Skotland, Wales, mens Sverige ligger meget højt over det sædvanlige.

Det viser den internationale database Euromomo, der indsamler dødstal fra det meste af Europa, og som Statens Seruminstitut styrer.

- Dødeligheden de seneste uger kan umiddelbart ikke forklares med andet end Covid-19. Det er usædvanligt, at man går fra normal dødelighed til ekstrem dødelighed i de lande, som bliver ramt, siger Lasse Skafte Vestergaard fra Statens Seruminstitut, der er projektkoordinator for Euromomo.

Ekstrem dødelighed er meget sjælden

Det særlige ved tallene fra Euromomo er, at databasen uge for uge kigger på, hvor mange der dør i forhold til det normale antal dødsfald for den samme uge.

Altså kan man se, om der er en overdødelighed fra land til land.

Det er blandt andet relevant at se på overdødelighed, fordi langt fra alle bliver testet for Covid-19.

I nogle lande kan der derfor et mørketal, og flere kan være døde af Covid-19, uden at det er registreret, forklarer Lasse Skafte Vestergaard.

Det er sjældent, at otte europæiske lande har så mange døde, at det er ekstremt over den normale forventede situation.

Når forskerne kigger på dødelighed, er der langt på skalaen fra normal, til høj til ekstrem overdødelighed. Det er ikke blot en liniær skala.

- Ekstremt på skalaen er virkeligt ekstremt. Det er meget usædvanligt, understreger Lasse Skafte Vestergaard.

Faktisk er det ikke set før på det interaktive kort, som Euromomo står bag, at et europæisk land har ekstrem dødelighed. Kortet viser udviklingen siden 2015.

Gennem årene har slemme influenzasæssoner fået dødeligheden til at stige til det næsthøjeste trin på skalaen, 'meget høj dødelighed'.

Nedlukningen havde stor effekt

Lasse Skafte Vestergaard bider især mærke i de store forskelle på dødeligheden de europæiske lande imellem, som du kan se på kortet i denne artikel.

Han mener, at det træder tydeligt frem, at lande, som strammede op og lukkede hurtigt ned, her og nu har undgået de største problemer med Covid-19.

Det bør give eftertanke, hvor hurtigt corona har ramt nogle lande frem for andre, mener Lasse Skafte Vestergaard.

- Man skal virkelig passe på med at sige, at nu er det overstået i Danmark. Hvis vi slækker, kan Danmark risikere at komme i samme situation som andre lande. Covid-19 er ikke bare en influenza. Det er langt mere alvorligt, siger han og uddyber:

- Først efter flere måneder kan regnestykket gøres op, og det er muligt at se, hvad der gik galt og godt i de enkelte lande, fastslår Lasse Skafte Vestergaard.

Bergamo i Italien havde så mange døde, at militæret kørte lig ud af byen den 18. marts 2020. Enkelte byer kan være meget hårdt ramt af Covid-19, før det forplanter sig i statistikkerne om overdødelighed. Det skyldes, at dødeligheden måles for et helt land. Men der er eksempler på, at Covid-19 har ramt meget lokalt. (Foto: © Sergio Agazzi. Fotogramma, Scanpix)