På jagt efter dansk hjælp i Beiruts murbrokker

Merete Juhls hjem og liv ligger i ruiner, men for den danske regering er det vigtigt, at hun finder 600 beskyttelsesdragter i et ødelagt Beirut.

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen)

Beskeden fra Danmark til ambassadør Merete Juhl var klar:

Der skulle følges op på det udstyr, Danmark har sendt til Libanon efter den voldsomme eksplosion på havnen i Beirut sidste sommer.

Træk i håndtaget på billedet for at se ødelæggelserne i Beiruts havn:

Satellitfoto fra havnen. (Foto: Maxar Technologies © Scanpix / Foto: Maxar Technologies © Scanpix)

Som hjælp til oprydningen efter eksplosionen sendte Danmark blandt andet 600 kemikalie-beskyttelsesdragter, og forhenværende udviklingsminister Rasmus Prehn (S) bad derfor Merete Juhl om at finde ud af, hvad der var sket med udstyret.

- Noget af det, der bliver spurgt ind til herhjemme er, er de nu tilstrækkeligt gode de her dragter, lever de op til det, de skal leve op til. Vi havde jo en kontrovers i Italien med de her ventilatorer på et tidspunkt, lød det fra Rasmus Prehn.

Da Italien var i knæ under den første bølge af corona-krisen, tilbød Danmark at sende respiratorer til det hårdt ramte land. Men respiratorerne viste sig at være ubrugelige til covid-19 patienter, og sagen kostede udenrigsminister Jeppe Kofod (S) en såkaldt næse.

Så ambassadør Juhl fik en mission:

- Det er klart, nu er det de her beskyttelsesdragter, det kunne være så meget andet. Så løber vi så meget ekstra for at følge op på lige præcis det, siger hun.

Men opgaven faldt oven i, at Merete Juhls eget liv også blev vendt op og ned.

Da eksplosionen på havnen fandt sted, befandt hun sig godt nok i Danmark. Men hendes lejlighed blev ramt af eksplosionen.

Og da det skete, var hendes mand hjemme. Han blev ramt af glas og blev såret.

- Det minder en om livets skrøbelighed, siger Merete Juhl.

Her kan du følge Merete Juhl, da hun sammen med sin mand første gang efter eksplosionen genser parrets hjem:

På jagt i Berut

Da hun vendte tilbage til Beirut gjaldt det dog om at finde de danske beskyttelsesdragter - men det viste sig lettere sagt end gjort.

Den libanesiske hær stod for modtagelsen af den internationale hjælp efter eksplosionen, og efter et møde med den øverst ansvarlige for indsatsen, nåede Merete Juhl frem til at hærens akutte nødhjælpslagre.

Men de kasser med beskyttelsesdragter, der blev stillet frem, viste sig i første omgang ikke at være de rigtige:

Se med i klippet her, hvor den danske ambassadør forsøger at finde frem til det danske udstyr:

Flere end 200 fly med nødhjælp ankom på kort tid til lufthavnen, og organiseringen tog lidt tid.

Den danske donation nåede dog frem.

Og efter lidt tid kunne den danske ambassadør med egne øjne bekræfte, at kasserne rigtig nok var mærket med både dansk flag og "danish emergency management agency":

- Man bliver rigtig glad nogle gange, når man ser det danske flag, siger den danske ambassadør, som også blev forsikret om, at dragterne ville gøre gavn for den libanesiske hær, som stod for oprydningsarbejdet i havnen.

FacebookTwitter