'På med stålhjelmen' - Tysk højreparti i efterretningstjenestens søgelys

Personer og grupper med tilknytning til AfD skal undersøges for højreekstremisme.

En tysk karnevalsvogn gør nar ad AfD-leder Alexander Gauland. (Foto: PATRIK STOLLARZ © Scanpix)

Multikulturelle samfund kaldes „multikriminelle“. Hitlers forbrydelser beskrives som blot en ”fugleklat” på tysk historie. Og hvis de politiske mål ikke kan indfries på anden vis, så er det ”på med stålhjelmen” – underforstået: Så er voldelig revolution en mulighed.

For den tyske indenrigsefterretningstjeneste, Bundesverfassungsschutz (BfV), er den slags udtalelser tegn på fremmedhad, relativering af nazitiden og foragt for demokratiets principper. Det fremgår af en 436 sider stor, intern rapport, som er sluppet ud til den tyske presse.

BfV har gennemset, transkriberet og analyseret 182 taler – svarende til 80 timers videomateriale - fremført af politikere fra Tysklands indvandrings- og islamkritiske parti, Alternative für Deutschland (AfD). Efterretningstjenestens eksperter har været inde at se på 80 partifunktionærers Facebook-profiler – og på siderne for politiske undergrupper som den højrenationalistiske ”Der Flügel” (”Fløjen”), ”Patriotischer Plattform” og AfD-ungdomsbevægelsen ”Junge Alternative”.

Tilsviner regeringen

Og der findes synspunkter i talerne og på nettet, som ifølge rapporten rummer ”første tydelige tegn på strømninger i partiet, der strider mod de liberale, demokratiske principper” i Tyskland. Ydermere gør frontfigurer i AfD løbende brug af begreber med ”genkendelige paralleller til en højreekstremistisk diskurs.”

Et eksempel stammer fra det såkaldte Kyffhäusertreffen – et politisk stormøde, der hvert år arrangeres af den indflydelsesrige gruppering ”Der Flügel”. I sin hovedtale på mødet sidste år fastslog AfD-partiformand Alexander Gauland:

- Regeringen vil have, at vi alle skal arbejde for indvandrerne. Så de kan sætte børn i verden i fred og ro – og fuldende udskiftningen af vores befolkning.

AfD's ledelse, Alice Weidel og Alexander Gauland. (Foto: ODD Andersen © Scanpix)

Forestillingen om, at regeringen har en skjult plan om at udskifte den tyske befolkning med mennesker af anden etnicitet, er en kendt højreekstremistisk konspirationsteori, som Alexander Gauland overtager. Og den flirt med ekstremistiske synspunkter ser man gang på gang, fastslår BfV.

Blandt andet derfor fastlog efterretningstjenesten i denne uge, at man fremover vil se AfD nærmere efter i sømmene – med henblik på muligvis at overvåge dele af partiet. I første omgang vil man især rette fokus mod ”Der Flügel” og dens kontroversielle frontfigur Björn Höcke, men også mod ungdomsbevægelsen "Junge Alternative", som ifølge rapporten ”vender sig mod demokratiske principper” og løbende ”tilsviner regeringen og hele det politiske system.”

Informater i miljøet

Når BfV remover vil behandle AfD som ”Prüffall” – anledning til en nærmere undersøgelse – så betyder det, at man vil fortsætte dokumentationen af politikeres offentlige udtalelser og aktioner. I forhold til ”Der Flügel” og ”Junge Alternative” går efterretningstjenesten et skridt videre. Begge grupper ses som ”Verdachtsfall”, og er dermed under decideret mistanke for at være højreekstremister. Dermed er de to grupperinger tættere på at blive overvåget, for eksempel idet efterretningstjenesten aflytter dem eller sluser informanter ind i miljøet.

BfV understreger, at man ikke ønsker at mistænkeliggøre hele partiet, som er Tysklands tredjestørste. For eksempel rummer AfDs partiprogram ifølge rapporten ”ingen faktiske tegn på bestræbelser i strid med liberale, demokratiske principper.”

Ikke desto mindre kan efterretningstjenestens undersøgelse – og lækket af rapporten – skade AfD i et vigtigt politisk år.

En aktivist i AfD-heldragt udleverer valgmateriale i 2017. (Foto: JOHN MacDougall © Scanpix)

Panikken breder sig

Tyskland står i 2019 overfor et valg til Europa- Parlamentet og fire tyske delstatsvalg. Ved flere af dem står AfD til massiv fremgang. I delstaten Sachsen kan partiet muligvis tage regeringsmagten fra Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU.

Men hvis opfattelsen breder sig i den tyske offentlighed, at AfD er – i hvert fald delvist – højreekstremistisk, så kan det i den grad spænde ben for partiets politiske ambitioner. Og det får panikken til at brede sig i partiet.

Flere af AfDs frontfigurer, blandt andre partiformand Alexander Gauland, ser sig selv som ofre for et politisk rænkespil. De mener, at Tysklands regering har pudset efterretningstjenesten på AfD for at ødelægge partiets chancer ved de kommende valg.

Faktum er dog, at undersøgelsen af dele af AfD har været på vej gennem længere tid, og at enkelte politikeres kontroversielle synspunkter og udtalelser løbende bliver vendt og drejet i de tyske medier. Efterretningstjenestens konklusioner rummer altså ingen overraskelser. Men de kan ses som et officielt stempel på, at dele af AfD er på kant med den tyske forfatning. Og timingen er selvfølgelig uheldig.

Udbryderen André Poggenburg har lanceret et parti, der ligger til højre for AfD. Det hedder Aufbruch deutscher Patrioten (AdP). (Foto: FILIP SINGER © Scanpix)

I den mere midtsøgende del af AfD mærker man dog en voksende erkendelse af, at de stærkt højreorienterede strømninger udgør et reelt problem. Og derfor ser nogle partimedlemmer efterretningstjenestens undersøgelse som en chance for at få ryddet op i partiet. Idet man skiller sig af med kontroversielle politikere og grupperinger, kan man måske normalisere partiet og gøre det mere attraktivt for større befolkningsgrupper.

Omvendt risikerer man måske, at partiet falder fra hinanden og dermed trækker færre stemmer. Senest er den nationalistiske politiker André Poggenburg brudt ud af AfD. Han forsøger nu at danne et nyt parti til højre for AfD.