På ny frygtes mange dræbt i Myanmar: 'Det er folkemord. De skyder tilmed efter skygger'

Flere end 700 er blevet dræbt siden militæret tog magten i Myanmar.

Protester og demonstrationer har præget Myanmar, siden militæret tog magten i februar. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Et større antal civile frygtes at være blevet dræbt i byen Bago, efter at Myanmars militær nok engang har slået ned på landets utilfredse indbyggere.

Angiveligt er flere end 80 blevet dræbt, skriver BBC, men ifølge organisationen Assistance Association for Political Prisoners kan dødstallet for angrebet, der skete fredag morgen lokal tid, være langt højere.

Usikkerheden omkring antallet af dræbte skyldes ifølge lokale medier, at militæret har fjernet ligene. Flere anonyme kilder fortæller til nyhedsmediet Myanmar Now, at de døde er blevet samlet i bunker i et nærliggende tempel og på en skole, skriver Reuters.

- Det er et folkemord. De skyder tilmed efter skygger, siger Ye Htut, der er en af arrangørerne bag protesterne, til mediet Myanmar Now.

Ifølge organisationen Assistance Association for Political Prisoners er flere end 700 blevet dræbt, og over 3.800 er blevet anholdt, siden militæret tog magten i Myanmar den 1. februar i år.

Kun få billeder af angrebet i fredags er sluppet ud af Myanmar. Nyhedsbureaet AP har verificeret disse, og derfor bringer vi dem her:

International fordømmelse

Protesterne mod militæret har været konstante og talstærke, siden kuppet den 1. februar satte en stopper for Myanmars demokratiske udvikling.

I november 2020 afholdt Myanmar sit blot andet demokratiske valg. Partiet NLD - anført af tidligere nobelprismodtager Aung San Suu Kiy - vandt hele 80 procent af stemmerne, men resultatet anfægtes af militæret.

  • - Vi vil have et demokrati, siger demonstranterne i Mandalay, Myanmars næststørste by. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Tre samlede fingre er blevet symbolet på modstandsbevægelsen i Myanmar. (Foto: STRINGER © Scanpix)
1 / 2

Kuppet samt militærets uhæmmede brug af vold over for Myanmars demonstranter er gentagne gange blevet fordømt af det internationale samfund, heriblandt Danmark.

- Jeg opfordrer alle parter til at respektere resultatet af demokratiske valg, udvise tilbageholdenhed og søge fredelig dialog, lød det udenrigsminister Jeppe Kofod på dagen for kuppet.

I fredags blev medlemmerne af FN's Sikkerhedsråd opfordret til at tage affære mod militæret.

- Befolkningen er klar til at betale enhver pris for at få deres rettigheder og frihed tilbage, lød det på et møde fra Zin Mar Aung, der fungerer som udenrigsminister for en række af Myanmars afsatte parlamentarikere, der har valgt at danne en slags skyggeregering.

Ifølge Myanmars militær er protesterne i landet ved at svinde ind, fordi befolkningen ønsker fred. Samtidig agter det at afholde valg i Myanmar indenfor to år.