På stranden med Salvini: Italiens regering er ved at gå opløsning under den bagende sol

Indenrigsminister har brugt sommeren på at forsøge at vælte sin egen regering, rapporterer DR's Europakorrespondent Anna Gaarslev.

Den italienske indenrigsminister og leder af Lega Nord, Matteo Salvini (tv), bliver fotograferet med en vælger på stranden. Her er det på Sicilien. (Foto: CARMELO IMBESI © Scanpix)

På en strand i Toscana er den italienske indenrigsminister og lederen af Lega Nord, Matteo Salvini, i fuld gang med at tillokke sig smil fra de badende strandgæster.

Salvini har påbegyndt sin "strandturné" i den bagende sol. Alt imens fryser samarbejdet til i den nuværende italienske koalitionsregering. DR's Europakorrespondent Anna Gaarslev er taget med en tur på stranden.

Strandturné eller valgturné?

- Salvini vil gerne have magten, og den 'strandturné', som han er taget på, er i virkeligheden en valgturné, siger DR's Europakorrespondent, Anna Gaarslev.

Mens resten af Italien holder ferie, har indenrigsminister Matteo Salvini nemlig brugt august på at forsøge på at vælte sin egen regering og fremprovokere et nyvalg.

Han har optrådt som strand-dj i bar overkrop og taget tusindvis af selfies med badegæster i samme mundering på sin 'strandturné' rundt i Italien. Men i aften, her i den toscanske badeby Pietrasanta, har Matteo Salvini taget skjorte på. En hvid, løsthængende hørskjorte – men dog en skjorte, fortæller DR's Europakorrespondent.

For nu er det ved at være alvor.

Italienerne har fra strandstolen været vidner til et nærmest surrealistisk politisk drama, der når sin foreløbige kulmination tirsdag, hvor de italienske parlamentarikere er kaldt hjem fra ferie til møde i senatet.

-Spændingen samler sig i første omgang om premierminister Conte: Vil han gå af? Og hvad gør den italienske præsident Mattarella? Skal italienerne snart til valg igen? Der er mange spørgsmål, men foreløbigt er der ingen svar.

Der er god grund til, at den italienske indenrigsminister møder vælgerne med et kæmpe smil på læben. De seneste målinger viser nemlig, at Lega Nords stemmeantal vil fordobles ved næste valg.

- Lega havde et fantastisk valg til Europa-Parlamentet tilbage i maj, og siden da har man gået og ventet på, hvornår Salvini vil fremprovokere et valg, som – ifølge meningsmålingerne, som de ser ud nu - vil indbringe ham mellem 35 og 40 procent af de italienske stemmer, siger Anna Gaarslev.

Salvini er derfor ikke langt fra at kunne danne en flertalsregering til højre for midten måske med en enkelt koalitionspartner eller to. Derved slipper han for at danne regering med Femstjernebevægelsen.

Manden, der har sat det hele i gang, skuer hjemmevant ud over menneskehavet. Og lirer de budskaber af, som har sendt hans partis meningsmålinger på himmelflugt:

"Jeg vil forsvare dette land med næb og klør. Jeg vil forsvare vores grænser og vores sikkerhed med næb og klør.”

  • Matteo Salvini er taget på strandturné. Han bliver han fotograferet i vandet. (Foto: Antonio Parrinello © Scanpix)
  • Tilhængere af Lega Nord findes i alle størrelser, faktisk siger meningsmålingerne, at hver tredje italiener ved næste valg vil stemme på Salvini. (Foto: Antonio Parrinello © Scanpix)
  • På strandturneen er der tid til andet end taler, her padler Salvini afsted i en neonfarvet kano. (Foto: TONY VECE © Scanpix)
  • Salvini forklarer, at grunden til sommerturneen er, at han vil møde sine vælgere i øjenhøjde. (Foto: TONY VECE © Scanpix)
  • Ikke alle fremmødte tog dog lige godt imod den italienske indenrigsminister. En gruppe demonstranter medbragte et banner, hvorpå der stod: "Salvini strandfest: indgang koster 5 roubles", hvilket refererer til det formodede bånd mellem Salvini og Rusland. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Scanpix)
1 / 5

Manden i ilden skyder skarpt mod EU

Få timer før Salvini går på scenen i Toscana, har fem mennesker kastet sig i havet og forsøgt at svømme ind til den syditalienske ø Lampedusa.

Der er tale om fem ud af i alt 107 migranter, der i nu 18 dage har ventet i farvandet ud for Italiens kyst. Skibet, de befinder sig på, sejler under spansk flag, og tilhører den spanske ngo Open Arms.

Men i Salvinis Italien er havnene lukket for migranter. Til Salvinis store fortrydelse har en lille del af migranterne på det spanske skib – de mindreårige og de syge – fået lov til at komme i land.

Men her i aften kan ingen være i tvivl om, at med Matteo Salvini ved roret i Italien, så vil selv de mindste smuthuller blive lukket:

- Italien er ikke Europas flygtningelejr. Hertil kommer kun de, der har lov til at være her. Resten skal tage hjem igen.

Tilhørerne i parken i Pietrasanta i Toscana kan også være sikre på, at med Matteo Salvini i spidsen er der lagt op til en nyt sammenstød med EU-kommissionen om Italiens økonomi:

- Vi har penge. Vi er bare underlagt europæiske regler, der forhindrer os i at bruge dem. Hvis vi skal lave en finanslov, der respekterer alle EU's krav til gæld og så videre, så kan vi ikke udrette noget godt for nogen. Derfor skal vi lave finanslov, der gavner offentlige og private investeringer, der giver vækst, og giver skattelettelser til millioner af italienere.

Ingen af partierne vil samarbejde

I aftes meldte det ene af de to partier i regeringen Femstjernebevægelsen, som har fokus på grøn omstilling, direkte demokrati og euroskepsis, ud, at der ikke længere vil kunne foregå et samarbejde mellem det og Lega Nord, som er et indvandrerkritisk parti ledet af Matteo Salvini.

Udmeldingen kommer efter, at Salvini den 8. august kørte bulldozeren ind i regeringssamarbejdet og opfordrede til nyvalg, men selvom begge partier har udmeldt, at samarbejdet ikke kan fortsætte, betyder det ikke nødvendigvis, at et valg er lige rundt om hjørnet, siger DR's Europakorrespondent, Anna Gaarslev.

-Der kommer nok ikke valg lige nu. På den korte bane er der en masse usikkerhed omkring hvilke koalitioner, der kan dannes, men i morgen skal den italienske premierminister tale i det italienske senat, og der bliver vi klogere på, om han vil trække sig tilbage, siger Anna Gaarslev.

Betændt situation i italiensk politik

Den italienske regering blev sidste år dannet på et noget usikkert grundlag.

Valgets udfald gjorde, at både Salvini og Femstjernebevægelsens Luigi di Maio blev vicepremierministre. Posten som premierminister blev besat af den relativt ukendte advokat og juraprofessor Giuseppe Conte, som ikke tilhører nogen af partierne.

Samarbejdet mellem de to partier har dog udviklet sig i en noget kølig retning.

Det startede, da Femstjernebevægelsen forsøgte at sætte en stopper for et togprojekt, som Lega Nord havde igangsat. Togprojektet handler om at skabe en forbindelse mellem den italienske by Torino og den franske by Lyon.

En 58 kilometer lang tunnel var udregnet til at skulle koste omkring 65 milliarder kroner, men projektet er allerede løbet op i 150 milliarder. Femstjernebevægelsen har derfor forsøgt at sætte en stopper for togbanen med argumentet, at det er for dyrt, og det er dårligt for miljøet.

- Vi har en klassisk italiensk politisk situation, masser af usikkerhed, masser af ballade, masser af kaos. Mange spørgsmål ingen svar, siger Anna Gaarslev.

Et ændret politisk landskab

Salvini skal dog ikke klappe i hænderne for tidligt. Femstjernebevægelsen giver nemlig ikke op uden kamp.

Der er nemlig den mulighed, at Partito Democratico (PD, de italienske socialdemokrater) og Femstjernebevægelsen kan begynde at vende blikket mod hinanden.

- Socialdemokraterne og Femstjernebevægelsen har altid sagt mange grimme ting om hinanden, men nu kan dele af socialdemokraterne se fordelen i at forsøge at danne et alternativt flertal sammen med Femstjernebevægelsen for at amputere Salvini og Lega. Men internt er der voldsom uenighed om hvilken strategi, man skal lægge. Det er én mulighed blandt flere, siger Anna Gaarslev.

Hvis Partito Democratico og Femstjernebevægelsen sammen danner en ny koalition, vil valg lige nu måske ikke være nødvendigt. Men det er op til den italienske præsident, Sergio Mattarella, hvilke konklusioner han vil drage af tirsdagens møde, og hvilke skridt han efterfølgende vil tage.

Salvinis smil ser dog ikke ud til at falme. Han lader sig ikke skræmme af en ny regeringsdannelse.

-Salvinis fortælling til sine vælgere er, at i et velfungerende demokrati udskriver man valg, når en regering bryder sammen. Han fremstiller andre løsninger som udemokratiske, opfundet udelukkende for at styrke Lega. Realiteten er, at Lega ser ud til at have meget at vinde ved et hurtigt valg. De andre partier – især Femstjernebevægelsen – har meget at tabe, siger Anna Gaarslev.