På vej mod gensyn: Dronningen har mødt Donald Trump før

Donald Trump stod i døren og tog imod dronning Margrethe, da hun besøgte New York City for 28 år siden.

Dronningen besøgte USA i februar 1991. Her ses hun sammen med præsident George H. W. Bush, som var hendes vært under det officielle besøg (POLFOTO/Jens Dresling/ Arkiv). (Foto: Jens Dresling)

Når præsident Trump efter planen kommer til Danmark på statsbesøg den 2. og 3. september, er det med dronning Margrethe som vært.

Og mødet mellem de to bliver ikke det første, omend der er lagt op til et helt andet møde end det første for 28 år siden.

For da den danske dronning i slutningen af februar 1991 deltog ved et pressearrangement på Plaza Hotel på det centrale Manhattan, så stod Donald Trump ved døren for at byde dronningen velkommen.

Forretningsmanden Trump ejede nemlig det eksklusive hotel ved Central Park.

Der var tale om en ganske kortvarig hilsen, fortæller den tidligere ceremonimester Christian Eugen-Olsen, som deltog i statsbesøget.

- Han sagde ikke meget. Han stod bare og sagde pænt goddag.

  • Der var afsat tid til pomp og pragt med deltagelse af præsident Bush under dronningens besøg, selv om det fandt sted under en optrapning af krigen mod Saddam Husseins Irak. (Foto: TV Avisen- DR)
  • Dronningen mødte pressen på Trumps Plaza Hotel på Manhattan, hvor hun fortalte om sit officielle besøg i USA. (Foto: TV Avisen- DR)
1 / 2

Ifølge Berlingske Tidendes beskrivelse dengang stod Trump i døren, fordi "han nærede en næsegrus beundring ’særlig for Danmarks dronning’”.

Under besøget i USA, som blandt andet bød på en gallamiddag i Det Hvide Hus, fik Danmark blandt andet ros for engagementet i golfkrigen.

Har sået tvivl om besøg

Siden det korte møde for 28 år siden er Donald Trump gået fra at være forretningsmand i New York til at være den nok mest magtfulde mand i verden.

Der er derfor lagt op til mere end blot et håndtryk og en enkelt bemærkning, når det er dronningens tur til at byde velkommen med rød løber og æreskompagni.

Hvis mødet altså finder sted.

I går såede præsidenten nemlig tvivl om, hvorvidt han besøger Danmark i september.

Det Hvide Hus, det danske kongehus og Statsministeriet har ellers tidligere bekræftet, at Donald Trump lægger vejen forbi Danmark i begyndelsen af september, men i går lød meldingen fra præsidenten mindre sikker.

- Jeg overvejer at tage dertil. Det er ikke helt sikkert, at jeg skal dertil, men det kan godt være. Vi skal til Polen, og så skal vi muligvis til Danmark, sagde den amerikanske præsident.

Du kan se et længere udsnit af præsident Trumps udtalelse i klippet her.

Martin Marcussen, professor i diplomati fra Københavns Universitet, beskriver det over for DR Nyheder som et dobbelt brud på diplomatisk etikette, hvis præsidenten melder afbud efter at have inviteret sig selv.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har siden sagt, at man fra dansk side fortsat planlægger efter, at præsident Trump gæster Danmark om to uger.

Facebook
Twitter