Pårørende til MH17-ofre sagsøger den hollandske stat

Flere familier til afdøde fra flystyrt i Ukraine vil nu have erstatning fra Hollands regering.

Billederne af resterne af vraget af ruteflyet MH17 i en solsikkemark i det østlige Ukraine gik verden rundt efter flyet formentlig blev skudt ned af pro-russiske separatister. (Foto: DOMINIQUE FAGET © Scanpix)

Familier og pårørende til ofrene fra det nedstyrtede MH17-rutefly vil have erstatning fra den hollandske regering, udtaler den hollandske advokat Bob van der Goen, der repræsenterer familierne.

Der var 196 hollændere ombord på det Boeing 777-fly, der styrtede ned den 17. juli i det østlige Ukraine, hvor i alt 298 passagerer og personale døde.

Og selv om meget tyder på, at det var pro-russiske separatister fra det østlige Ukraine, der skød flyet ned, så mener advokaten og de pårørende, at den hollandske regering har ansvaret for, at de afdødes jordiske rester fik lov at ligge på markerne i Østukraine i dagevis efter flystyrtet.

- De (regeringen, red.) har været for sløve og negligeret at komme frem til ulykkesstedet hurtigt, hvilket burde have været muligt, siger Bob van der Goen ifølge Reuters.

Gasmaske-kommentar var sidste strå

Han har på vegne af familierne sendt et brev til den hollandske regering, hvor det gøres klart, at de efterladte vil søge erstatning.

Ifølge advokaten var det en kommentar fra Hollands udenrigsminster Frans Timmermans fra i onsdags, der fik bægeret til at flyde over.

Timmermans fortalte, at et af ofrene fra flystyrtet havde en iltmaske omkring halsen, da liget blev fundet.

Dette blev tolket af familierne til de afdøde som om, at passagererne på flyet havde været i live længere end man hidtil havde troet.

Den hollandske udenrigsminister har siden undskyldt for sin kommentar og for at have offentliggjort ny information fra flystyrtet med offentligheden før de pårørende var blevet informeret, men det har ikke formildet de efterladte.

  • (Foto: Alexander Khudoteply © Scanpix)
  • (Foto: Alexander Khudoteply © Scanpix)
  • (Foto: Alexander Khudoteply © Scanpix)
  • (Foto: Alexander Khudoteply © Scanpix)
  • (Foto: Alexander Khudoteply © Scanpix)
  • (Foto: Alexander Khudoteply © Scanpix)
  • (Foto: Alexander Khudoteply © Scanpix)
1 / 7

Stadig ingen endelig forklaring på flystyrt

Ruteflyet MH17 var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia, da det formentlig blev skudt ned af et jord-til-luft-missil affyret fra et område, der var kontrolleret af pro-russiske separatister i Østukraine.

Dette er dog aldrig blevet fuldstændig bevist, blandt andet fordi det ifølge den hollandske regering har været umuligt at udføre grundige og tilbundsgående undersøgelser i det uroplagede område, der i månedsvis har været scene for kampe mellem ukrainske regeringsstyrker og pro-russiske separatister.

Facebook
Twitter