Påståede fester i Downing Street kommer under luppen: ’Det er et meget stort politisk problem for Boris Johnson'

Den britiske regering er kommet under beskydning efter meldinger om personalefester under sidste års nedlukning.

Boris Johnson er en presset premierminister i disse dage. (Foto: adrian dennis © Ritzau Scanpix)

Den britiske regering sætter nu gang i en officiel undersøgelse af tre påståede fester, som ansatte fra den britiske regering beskyldes for at have holdt sidste vinter.

Herunder to sammenkomster på premierministeren Boris Johnsons adresse i Downing Street.

Det oplyser den konservative minister Michael Ellis i dag.

Det sker, efter Boris Johnson er kommet under heftig beskydning fra nær og fjern på grund af meldinger om, at regeringsansatte i juleperioden sidste år afholdt op til flere fester, der var i direkte modstrid med de britiske coronaregler.

Michael Ellis blev mødt af hånende grin, da han annoncerede undersøgelsen af flere "påståede sammenkomster", som regeringens kabinetsekretær, Simon Case, skal stå for:

Herunder en påstået fest i Downing Street den 18. december, hvor dusinvis af mennesker efter sigende var samlet til vin og selskabslege.

Her lød reglerne ellers, at man ikke måtte samles flere end to mennesker indendørs, med mindre det var nødvendigt i forbindelse med arbejde.

  • Britiske aviser på stribe går hårdt til Boris Johnson i dag. (Foto: Screenshot fra avisens Twitter-profil)
  • (Foto: Screenshot fra avisens Twitter-profil)
  • (Foto: Screenshot fra avisens Twitter-profil)
  • (Foto: Screenshot fra avisens Twitter-profil)
1 / 4

Oppositionspartiet Labour har ligeledes ikke været sene om at pointere, at 489 briter døde med covid-19 samme dag, som festen efter sigende fandt sted i det nedlukkede London.

Og sagen har i den grad været medvirkende årsag til, at Boris Johnson i øjeblikket er en presset premierminister, pointerer Tinne Hjersing Knudsen, DR's Storbritannien-korrespondent.

Stor harme i Storbritannien

Vreden var ikke til at tage fejl af i går, efter meldingerne om forbudte fester i Downing Street og omegn blev taget op.

Talrige aviser havde historien på forsiden, mens premierminister Boris Johnson blev buh'et og hånet under gårsdagens spørgetime i Underhuset, hvor han gang på gang afviste meldingerne om fester på hans adresse, mens hundredvis af briter dagligt døde af covid-19.

Labour-lederen, Keir Starmer, fortalte i går om professoren Trisha Greenhalgh, hvis mor døde af covid-19 sidste jul uden at få besøg på grund af de britiske coronarestriktioner:

- Trisha fulgte reglerne og besøgte hende ikke. To dage senere døde Trishas mor. Det, Trisha vil have svar på, er følgende: Forventer premierministeren, at hun accepterer, at reglerne tillod en fest i Downing Street, men ikke tillod hende at besøge sin døende mor?, lød det fra Starmer.

Michael Ellis gentog i dag budskabet fra regeringen om, at Boris Johnson er blevet forsikret om, at der ikke fandt en fest sted i Downing Street:

Sagen er en gedigen mavepuster for den britiske premierminister, selv om han ikke beskyldes for selv at have deltaget i den påståede fest i Downing Street, siger Tinne Hjersing Knudsen.

- Jeg har sjældent oplevet folk være så vrede på Boris Johnson, som de er blevet over den her julefrokost, fortæller korrespondenten, der peger på, at utallige briter de seneste dage har delt historier om forældre, der døde i ensomhed, fordi de valgte at følge coronareglerne.

- Sagen er et problem for ham, fordi den for mange mennesker beviser, at han laver nogle regler, som offentligheden skal følge, og så mener han og regeringen, at de selv er hævet over dem, siger korrespondenten, der fortæller, at sagen er en blandt flere i den seneste tid, hvor regeringen har fået hug for at være hyklerisk.

- Derfor er det et meget stort politisk problem for Boris Johnson, og det gør, at han er en ret presset premierminister lige nu.

Flere briter er stærkt utilfredse med den britiske premierminister:

Lækket video hældte benzin på bålet

I sidste uge rapporterede den britiske tabloid-avis The Mirror, at der den 18. december sidste år blev afholdt en fest blandt Johnsons stab i Downing Street, selvom London var under streng nedlukning, og tusinder af briter i denne periode blev straffet med store bøder for at bryde landets forsamlingsforbud.

Dette blev afvist af Johnson-regeringen, som insisterede på, at der ikke havde været nogen fest, og at de britiske coronaregler til alle tider var blevet fulgt.

Siden har flere britiske medier dog rapporteret, at dette ikke er tilfældet, og at der faktisk har været flere forbudte fester.

I tirsdags blev der i den grad smidt benzin på bålet, da ITV News offentliggjorde en lækket video fra slutningen af december sidste år. Her øver Johnsons pressefolk øjensynligt, hvordan de skal svare på meldinger om, at man få dage forinden har holdt en fest i Downing Street.

Videoen fra ITV News er i skrivende stund blevet set af over 10 millioner mennesker på Twitter alene:

For Johnsons kritikere bekræfter videoen meldingerne om den forbudte julefest i Downing Street.

Ved gårsdagens spørgetime undskyldte premierministeren for videoen, som han sagde gjorde ham "rasende", men han holdt fast i, at der ikke var blevet holdt fest, og at der ikke var brud på coronareglerne.

Nu bliver det så op til regeringens kabinetsekretær at undersøge sagen nærmere. Her vil der blive kigget på tre af de påståede fester, som der har været fremme i de britiske medier.

Allegra Stratton, der optræder i videoen fra ITV News, undskyldte i går for den lækkede video og indgav sin opsigelse:

FacebookTwitter