Pakistan taler fred med Taliban

Pakistanske medier mener ikke, at der er grund til stor optimisme inden samtaler mellem Taliban og regeringen.

Et længe ventet fredsmøde mellem Taliban og Pakistans regering er i gang i Islamabad, rapporterer lokale medier ifølge Reuters.

Forhandlingerne var egentlig planlagt til at starte tidligere på ugen, men her valgte regeringens repræsentanter at blive væk.

- Samtalen er i gang, skriver Irfan Siddiqui, en regeringsforhandler, i en SMS-besked fra mødet. Han beskriver stemningen som hjertelig og venlig.

Oprørerne har siden 2007 kæmpet for at vælte Pakistans regering og etablere et strengt islamisk styre, men premierminister Nawaz Sharif mener nu, at begge parter er klar til at finde en forhandlingsløsning og stoppe kampene.

Ifølge pakistanske medier er der imidlertid kun meget lidt, der tyder på, at samtalerne vil føre nogen vegne.

Følger forhandlinger med ængstelse

En række tidligere forsøg på at sikre fred med de militante oprørere er alle mislykkedes.

Således har kortvarige ophold i kamphandlingerne blot medført, at Taliban har omgrupperet sig, rekrutteret nye krigere og efterfølgende vendt tilbage med ny styrke.

I Pakistans nabolande følger man de nye forhandlinger med ængstelse. De er klar over, at endnu et mislykket forsøg på at finde en fredelig løsning kan være med til at destabilisere regionen yderligere.

Mange iagttagere af situationen i regionen er i forvejen nervøse for konsekvenserne af, at de fleste udenlandske styrker ventes at trække sig ud af nabolandet Afghanistan.

Enige om en køreplan

Torsdagens møde i Islamabad er en indledende forhandlingsrunde, hvor de to parter ventes at blive enige om en køreplan for fremtidig kontakt og diskutere forhold og krav.

Det kom som en overraskelse, da premierminister Nawaz Sharif i forrige uge varslede, at dialogen med oprørerne skulle begynde.

Premierministeren har, siden han kom til magten sidste år, været under pres for at få kontrol over situationen i landet.

Siden nytår er 110 mennesker blevet dræbt i kampe, herunder mange soldater.

/ritzau/Reuters