Pakistan udleverer tilfangetaget jagerfly-pilot, som har fået heltestatus i Indien

Piloten måtte skyde sig ud onsdag nat, da hans fly blev ramt af pakistanske F-16-fly.

Pakistan har netop løsladt den indiske jagerfly-pilot, som landets militær onsdag tog til fange.

Tv-billeder viste ham for lidt siden blive eskorteret over grænseovergangen ved byen Wagah, hvor han blev overleveret til Indien.

Han er nu sendt til et lægetjek, ifølge en talsmand for det indiske militær.

- Undersøgelsen er særligt nødvendig, fordi han måtte skyde sig ud af et fly, siger R. G. K. Kapoor, ifølge Reuters.

Nyhedskanalerne sendte direkte, da piloten - til venstre - bevægede sig over grænsen. (Foto: Prakash SINGH © Scanpix)

Med overleveringen af piloten overholder Pakistan løfter afgivet af landets premierminister i går.

- Som en fredsgestus og for at nedtrappe sagen vil den indiske pilot, som er i vores varetægt, blive frigivet i eftermiddag ved Wagah-grænseovergangen, lød det i dag fra landets udenrigsministerium.

Jagerpiloten, 38-årige Abhinadndan Varhaman fra Chennai i Sydindien, blev onsdag nat taget til fanget i den pakistanske del af det omstridte Kashmir-område, som både Indien og Pakistan mener, de har krav på.

Affyrede varselskud

Han var en del af det indiske afvisningsberedskab, da pakistanske F-16-fly angreb mål i den indiske del af Kashmir.

Hans fly - en russiskproduceret MIG-21 - blev skudt ned i luftkamp med de pakistanske jagerfly, og styrtede i den pakistansk kontrollerede del af Kashmir.

Ifølge blandt andre Washington Post lykkedes det piloten at skyde sig ud i faldskærm.

Han blev hurtigt fundet af lokale og fandt ud af, at han befandt sig på den forkerte side af den såkaldte Line of Control - de facto grænsen imellem de to dele af Kashmir.

Da de pakistanske Kashmir-borgere angreb ham, måtte han affyre varselsskud med sin pistol og hoppede så i en dam, hvor han ødelagde følsomme dokumenter, blandt andet ved at sluge nogle af dem, skriver avisen.

Kort efter ankom pakistanske soldater til stedet. De har siden fået ros for at forhindre, at piloten blev angrebet af de vrede lokale.

Video kan være imod krigens love

Efter tilfangetagelsen af piloten valgte det pakistanske informationsministerium at lægge en video af ham med bind for øjnene og blod i ansigtet på Twitter.

Videoen, som eksperter mener overtrådte krigslovene i Geneve-konventionen, blev dog hurtigt fjernet igen, blandt andet efter protester fra Indien.

Senere blev der i stedet lagt en video frem, som viste piloten drikke en kop te, imens han afviste at afsløre sin missions detaljer, men takkede sine pakistanske vogtere for human behandling.

Pilotens opførsel i den svære situation har medført, at han har opnået heltestatus i sit hjemland, hvor politifolk med turbaner stod parate til at modtage ham med en ceremoni, og lokale er mødt op med det indiske flag for at overvære udleveringen.

Med den nyopnående heltestatus følger også et hashtag med.

#BringBackAbhinandan har de seneste dage været et af de mest brugte på sociale medier, hvor flere politikere og kendisser fra begge sider af konflikten, har opfordret deres regeringer til at overlevere Abhinadndan Varhaman og afholde sig fra en militærkonfrontation.

Folk er parate med flag ved Wagah-grænsen for at byde velkommen til det indiske pilot.REUTERS/Danish Siddiqui (Foto: Danish Siddiqui © Scanpix)

Den indiske premierminister Narendra Modi var da også hurtig på Twitter-tasterne, da frigivelsen var en realitet.

- Nationen er stolt af dit eksemplariske mod, skrev han blandt andet.

Demonstrationer i gaderne

Mens Pakistans premierminister har talt om fred og forsoning, har der været bål og brand i gaderne flere steder i både Indien og Pakistan.

Især på pakistansk side, hvor demonstranter har afbrændt plakater og dukkeversioner af Indiens premierminister, Narendra Modi, og andre højtstående politikere og militærfolk.

De ønsker en ende på det indiske styre i Kashmir-regionen, som de mener undertrykker den muslimske befolkning i området.

Indien og Pakistan kontrollerer begge dele af Kashmir.

De to atommagter har skændtes om Kashmir siden Pakistans og Indiens deling i 1947. Begge parter mener, at Kashmir hører under dem, men hver især kontrollerer de kun dele af området, som er adskilt af en ad hoc grænse.

Det startede med en selvmordsbilbombe

Konflikten er blevet voldsomt optrappet de seneste par uger, efter en militant pro-pakistansk gruppe dræbte mindst 40 indiske soldater i Kashmir.

Det indiske militær svarede tilbage med et større luftangreb mod det, der angiveligt skulle være en træningslejer for den islamistiske terrorgruppe Jaish-e-Mohammed, som har taget ansvar for bomben.

Indien har beskyldt Pakistan for at støtte den militante gruppe, men Pakistan afviser officielt beskyldningerne.

Landets regering betegner dog gruppen som frihedskæmpere snarere end terrorister.

I videoen øverst kan du få et 90 sekunders indblik i konflikten mellem de to atommagter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk