Palæstina vil pudse international straffedomstol på Israel

Det palæstinensiske selvstyre er nu officielt medlem af Den Internationale Straffedomstol. Det åbner for sager mod israelere.

Ahed Bakr mistede sin søn, sit barnebarn og sine nevøer under krigen mellem israelerne og palæstinenserne sidste sommer. Her ses han ved deres gravsteder. Nu er Palæstina optaget i Den Internationale Straffedomstol og vil have Israel retsforfulgt. (Foto: © Mahmud Hams, Scanpix)

Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag, der retsforfølger krigsforbrydelser, folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden, fik onsdag et nyt medlem: Det palæstinensiske selvstyre.

Palæstinensernes håb er, at Israel kan blive stillet til ansvar for mulige krigsforbrydelser begået i forbindelse med krigen i Gaza i sommeren 2014.

Her blev omkring 2.200 palæstinensere og 73 israelere dræbt.

Søger retfærdighed - ikke hævn

Kravet om en retssag mod Israel blev gentaget onsdag, hvor den palæstinensiske udenrigsminister, Riad Malki, deltager i en ceremoni i ICC's hovedkvarter i Haag i Holland.

- Palæstina søger retfærdighed, ikke hævn, siger ministeren og opfordrer i samme åndedrag Israel til også at tilslutte sig straffedomstolen.

Den opfordring har den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, dog ikke vist tegn på at ville imødekomme.

Tværtimod reagerede Israel med at indefryse store dele af det palæstinensiske selvstyres midler, da Palæstina i januar underskrev Rom-statutten med henblik på onsdagens optagelse i straffedomstolen.

Israel ikke medlem af ICC

Benjamin Netanyahu har samtidig beskyldt det palæstinensiske selvstyre for at forsøge at manipulere domstolen.

Selvom Israel ikke er medlem af ICC, er det formelt muligt for domstolens 18 dommere at føre en sag mod israelere for forbrydelser begået på palæstinensisk grund.

En undersøgelse af mulige krigsforbrydelser i Gaza omfatter også de raketangreb, som militante palæstinensere har affyret mod civile områder i Israel.

Bosættelser kan også komme i fokus

Palæstina varslede oprindeligt, at også de jødiske bosættelser på Vestbredden ville blive indbragt for straffedomstolen, men det krav venter palæstinenserne ifølge udenrigsminister Riad Malki med, til udfaldet af den første sag står klart.

- Vi har ikke i sinde at true. Vi vil vente og give domstolen ordentlig tid til at gennemføre sin indledende undersøgelse, siger udenrigsministeren.

/ritzau/AFP