Palæstinensere markerer årsdag for fordrivelse

Få tror på nye fredsinitiativer i den israelsk-palæstinensiske konflikt 65 år efter Israels oprettelse. Onsdag var der sammenstød mellem de to parter på den besatte Vestbred.

Palæstinensiske demonstranter vifter med deres nationalflag uden for Damaskus-porten i Jerusalem i forbindelse med 65-års-dagen for Israels oprettelse og mange palæstinenseres fordrivelse fra deres hjem. (Foto: Jack Guez © Scanpix)

Det kom onsdag til sammenstød mellem palæstinensere og israelske soldater på den besatte Vestbred i forbindelse med markeringen af 65-års-dagen for det, som palæstinenserne kalder Nakba (Katastrofen), og som refererer til Israels oprettelse og mange palæstinenseres fordrivelse fra deres hjem.

En granat affyret fra Gaza, der styres af den islamistiske Hamas-bevægelse, ramte et åbent område i Israel, men forårsagede ingen skader, siger militære talsmænd.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, ventes tilbage til regionen tirsdag i et forsøg på genstarte fredsprocessen mellem Israel og palæstinenserne, som har været fastlåst siden 2010.

Ikke stor sandsynlighed for fred

Men få ser med optimisme på nye fredsinitiativer - blandt andet fordi både palæstinensere og israelere insisterer på at få de samme områder.

- Af hensyn til fremtiden og fordi jeg vil vende tilbage til min families jord, ønsker jeg ikke flere nytteløse forhandlinger. Jeg går ind for voldelig modstand med geværet, siger den 15-år palæstinenser Ahmed al-Bedu, som har et jordansk statsborgerskab.

Lokale arabiske militser og militær fra arabiske nabolande formåede under krigen i 1948 ikke at stoppe oprettelsen af Israel i området, der dengang var under britisk kontrol.

Tusinder på gaden i Ramallah

Under de palæstinensiske aktioner onsdag var tusinder på gaden i Ramallah, som er palæstinensernes de facto hovedstad, mens Jerusalem fortsat er under israelsk kontrol.

Mange af demonstranterne gik med plakater, hvor de havde skrevet navnene på landsbyer, som blev affolket i 1948.

Mange havde også billeder af gamle nøgler som symbol på tabte hjem.

5,3 mio palæstinensere på flugt

Nye officielle palæstinensiske tal viser, at 5,3 millioner palæstinensere - næsten halvdelen af deres totalte antal - er registreret som flygtninge hos FN og befinder sig i Syrien, Libanon, Jordan, Vestbredden og Gaza.

Mange af dem bor i overfyldte flygtningelejre med dårlige faciliteter og ringe muligheder for arbejde.

I Gaza afviser Hamas Israels eksistens, og Hamas afviser at indstille vold mod den jødiske stat. Den islamistiske bevægelse siger, at flygtninge kun vil kunne vende hjem med våbnenes magt.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk