Palæstinensere truer med at opløse selvstyre

Fredsprocessen i Mellemøsten er igen i hårdknude. Palæstinenserne er ved at have fået nok.

Israelske sikkerhedsstyrker passerer forbi graffiti på en husmur af Layla Khaled, som er et ikon i PFLP. (Foto: © MUSA AL-SHAER, Scanpix)

De fastlåste fredsforhandlinger i Mellemøsten risikerer at tage et stort skridt tilbage til den tid, da der slet ikke blev forhandlet.

Det var før den såkaldte Oslo-aftale, der kom på plads i 1993, og som førte til oprettelse af selvstyre i en række palæstinensiske byer på Vestbredden, som Israel holder besat.

Siden da har israelere og palæstinensere kæmpet ved forhandlingsbordene for at finde en permanent løsning, men også den seneste runde er kørt fast.

Løslad fanger

Nu er det ved at være nok, lyder det fra de palæstinensiske selvstyremyndigheder.

En anonym embedsmand fra selvstyret siger, at palæstinenserne overvejer at give selvstyreområderne tilbage til Israel.

Ifølge embedsmanden mødtes palæstinensiske ledere fredag med den amerikanske udsending Martin Indyk, og amerikaneren fik da at vide, at medmindre Israel som aftalt løslader palæstinensiske fanger og fastfryser byggeriet af israelske bosættere på Vestbredden, så kan palæstinenserne finde på at opløse selvstyret.

Nøgler kan afleveres

- For det første kan nøglerne til selvstyret afleveres til FN, sådan at FN får ansvaret for det palæstinensiske folk og staten Palæstina, der er besat. Eller den israelske besættelsesmagt kan få fuldt ansvar for det hele, siger embedsmanden.

Palæstinenserne tager sig i henhold til Oslo-aftalen af dagliglivet i selvstyreområderne, der ligger omkring de større byer, herunder Ramallah, Hebron, Nablus og Jeriko.

Det gælder sikkerhed, trafik, administration og meget andet.

Konstant pengenød

Inden Oslo-aftalen var det Israels ansvar som besættelsesmagt, og Israel måtte bruge store summer, herunder have mange soldater udstationeret.

Vestbredden er fortsat besat, og det samme er Østjerusalem, som Israel har annekteret, hvilket ikke er internationalt anerkendt.

Palæstinenserne er i konstant pengenød for at klare opgaverne og må klare sig med international bistand.

USA sidder ved bordenden i den igangværende forhandlingsproces og prøver at få parterne til at fortsætte forhandlinger ud over fristen den 29. april.

/ritzau/AFP