Palæstinensisk premierministers søn skudt og såret

Den palæstinensiske premierminister Ismail Haniyehs søn blev torsdag såret af skud i Gaza. Hamas beskyder Fatah-folk for at stå bag.

Den palæstinensiske premierminister Ismail Haniyehs blev i går tilbageholdt af den israelske hær og frataget hvad der svarer til 200 millioner kroner. Senere blev hans søn skudt og såret. (Foto: Mahmud Hams © Scanpix)

Den palæstinensiske premierminister Ismail Haniyehs søn blev i aftes ramt af skud under et angreb mod ministerens bil.

Han meldes nu uden for livsfare, men en af premierministerens livvagter blev dræbt i kugleregnen.

"Et planlagt attentatforsøg"

Det palæstinensiske regeringsparti Hamas beskyldte i aftes soldater fra præsident Mahmoud Abbas' Fatah-bevægelse for at stå bag attentatforsøget.

- Det var et planlagt attentatforsøg, udført af Mahmoud Abbas' styrker. Vi vil have, at Abbas forlanger de ansvarlige fundet, sagde Hamas-talsmanden, Fawzi Barhum.

Angrebet fandt sted på grænsen mellem Gazastriben og Egypten.

Frataget 200 millioner

I alt 13 palæstinensere blev såret i skudvekslingen, der er det seneste i rækken af åbne konflikter mellem de to palæstinensiske fraktioner.

Skudvekslingen brød ud, efter at Haniyeh tidligere på dagen var blevet stoppet af den israelske hær på grænsepost ved Rafah mellem Gazastriben og Egypten. Her blev han frataget omkring 200 millioner kroner, som premierministeren havde indsamlet til det palæstinensiske selvstyres slunkne pengekasse under en rundtur til flere muslimske lande.

Først syv timer senere fik han lov til at fortsætte ind i Gaza - uden en klink på lommen.

Panik og flugt

Tilbageholdelsen af Haniyeh fik tidligere torsdag adskillige Hamas-folk til at storme grænsebygningen ved Rafah. Det udløste panik, og flere EU-observatører, der var til stede i bygningen, måtte tage flugten, da angriberne smadrede grænseterminalens vinduer og møbler og affyrede skud op i luften.

USA og EU indstillede i marts deres økonomiske støtte til selvstyret, fordi Hamas-bevægelsen, som de betragter som en terrororganisation, dannede en selvstyreregering efter at have vundet parlamentsvalget.