Palæstinensisk regering er i opløsning efter strid om Gaza

I går meddelte præsident Abbas, at regeringen ville gå af inden for 24 timer. Hamas afviser den beslutning.

- Ingen har fortalt os noget om beslutningen, og ingen har spurgt os til råd om ændringer i samlingsregeringen. Fatah har handlet på egen hånd i enhver henseende, siger Hamas talsmand Sami Abu Zuhri, efter præsident Mahmoud Abbas fra Fatah (billedet) i går sagde, at hans regering vil gå af inden for et døgn. (© Scanpix)

Det knager faretruende i den politiske palæstinensiske ledelse, hvor uenighederne mellem Fatah på Vestbredden og Gaza-striben, hvor Hamas hersker, spidser til efter mere end et halvt års splid.

I går meldte præsident Mahmoud Abbas, som er fra Fatah, at landets regering vil gå af inden et døgn.

Det vil Hamas ikke acceptere.

Hamas: Ingen har spurgt os til råds

- Hamas afviser enhver ensidig ændring i regeringen uden alle partiers godkendelse, siger Hamas talsmand Sami Abu Zuhri til nyhedsbureauet AFP.

- Ingen har fortalt os noget om beslutningen, og ingen har spurgt os til råd om ændringer i samlingsregeringen. Fatah har handlet på egen hånd i enhver henseende.

Uenigheden handler om Gaza, som samlingsregeringen aldrig har fået kontrol over trods sidste forårs forsoning og aftale mellem Hamas og Fatah.

Hamas sidder de facto på magten i den lille stribe land, selvom området skulle være under Ramallah-regeringens kontrol.

Forhandlinger om fredsplan

FN har flere gange understreget vigtigheden af, at de to fraktioner i samlingsregeringen kan arbejde sammen, hvis man skal genopbygge området efter krigens voldsomme ødelæggelser i fjor.

Israel og Hamas forhandler - uden Fatahs deltagelse - om en langsigtet fredsplan for Gaza i forlængelse af den 50 dage lange krig.

Hamas og Fatah blev i april 2014 enige om at danne en samlingsregering, hvilket satte et foreløbigt punktum for syv års stridigheder mellem de to politiske rivaler.

I realiteten er de lovende visioner aldrig realiseret.

/ritzau/AFP

FacebookTwitter