Palin misbrugte ikke sin magt

Sarah Palin er i sidste øjeblik før valget blevet renset for at have misbrugt sin magt til at forsøge at få fyret sin eks-svoger.

Sarah Palin taler her i Iowa dagen før valget. (Foto: Mark Hirsch © AFP / Scanpix)

I sidste øjeblik før valget er den republikanske vice-præsidentkandidat Sarah Palin blevet renset for beskyldninger om magtmisbrug.

Et panel, der skal tage sig af personalesager i staten Alaska, har godtgjort, at hun ikke misbrugte sin magt som guvernør, ved at forsøge at få fyret sin ex-svoger fra statens politikorps. Palin var ellers blevet beskyldt for at presse sin kommissær for offentlig sikkerhed, Walt Monegan, til at afskedige svogeren, og for at stikke kommissæren en fyreseddel, da han nægtede.

- Der er ikke grund til at tro at guvernøren overtrådte Alaskas lov om etisk embedsførelse, hedder det i rapporten fra advokat Timothy Petumenos, der har været hyret til at forestå undersøgelsen.

Anden undersøgelse uenig

I oktober konkluderede en anden undersøgelse, som Alaskas lovgivende forsamling havde sat i gang, ellers det modsatte. Ved at lægge pres på Monegan for at fyre eks-svogeren Mike Wooten havde hun brugt officielle kanaler til at pleje sine personlige interesser, og det er ikke lovligt, hed det dengang. Efter en bitter skilsmisse var Wooten og Palins søster blandt andet involveret i et slagsmål om forældreretten til deres børn.

Først havde Sarah Palin, da også lovet at samarbejde med den lovgivende forsamlings undersøgelse, men det trak hun tilbage igen efter hun i august blev kåret som John McCains vicepræsidentkandidat. Hun mente det var et politisk forum og fik i stedet sat den nye undersøgelse i gang.

Efter blandt andet at have afhørt både Sarah Palin og hendes mand Todd Palin, konkluderer Petumenos så nu, at der ikke er bevis for, at Sarah Palin selv var klar over ægtemandens og andres gentagne pres på Monegan.

Tilfreds med undersøgelsen

Petumenos siger, at han har haft arbejdsdage til over midnat for at få rapporten færdig før valget. Han afviste dog, at der var blevet lagt nogle "kunstige deadlines" ned over ham, og at offentliggørelsen nu er et resultat af politisk pres.

- Det ville have været meget mere fordelagtigt for guvernøren, hvis hun havde modtaget rapporten for flere dage siden, siger han.

Sarah Palin selv - hun er godt tilfreds med rapporten.

- Guvernøren er taknemlig for at denne undersøgelse har givet os en fair og upartisk gennemgang af sagen og opretholder guvernørens mulighed for at foretage de nødvendige tiltag, der skal sikre at borgerne i Alaska har det bedst mulige hold til deres tjeneste, sagde hende advokat Thomas Van Flein efter rapportens offentliggørelse.