Palmer og mere CO2 i luften for 53 millioner år siden

Britiske forskere har nu fundet ud af, at det på Antarktis var varmere, og at der var mere CO2 i luften for mere en 50 millioner år siden.

For 53 millioner år siden voksede der palmer på Antarktis. (Dette er ikke et ægte billede, men en collage)

Palmer og sommervejr med temperaturer midt i tyverne, og om vinteren blev det aldrig koldere end 10 grader. Og en vinter der aldrig bliver koldere end ti grader. Sådan var det på Antarktis for 53 millioner år siden, lyder det fra britiske forskere.

De har boret fem kilometer ned under det østlige Antarktis og har gravet sig frem til, hvordan livet så ud i den Eocæne periode, der ligger over 50 millioner år tilbage.

Mere CO2 i luften

Det sydlige kontinent havde palmer ved kysten og bøge- og nåletræer længere inde i landet. Derudover var der et langt højere niveau af CO2 i luften end i dag.

Forskerne bruger resultaterne til at forsøge at forudsige, hvor jordens klima er på vej hen.

- Vi bruger mere og mere denne 'tilbage til fremtiden' tilgang - hvor vi studerer tidligere geologiske perioder som kan minde om dem, vi er på vej hen mod om 10, 20 eller flere hundrede år, siger James Bendle fra Glasgow Universitet til BBC.

Flere forandringer i vente

Resultaterne bliver nu plottet ind i de computerprogrammer, som forsøger at forudsige fremtidens klima.

James Bendle understreger, at der er et helt centralt budskab i de nye fund - nemlig at de modeller forskere bruger til at forudsige klimaforandringer over de næste århundreder ikke viser tilstrækkeligt med forandringer, men at der er endnu flere i vente.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk