Panama-læk afslører Putins gemte milliarder

Et netværk af hemmelige offshore tilbud og store lån, der beløber sig til 2 mia. dollars, peger i retning af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Vladimir Putin er blandt de mange rige og magtfulde, der er afsløret i at tjene formuer på skattely. (Foto: ITAR-TASS © Scanpix)

Lækage af en lang række dokumenter afslører, hvordan skattely har sikret den russiske præsident og hans inderkreds mægtige formuer. Det skriver The Guardian.

Filerne er en del af et læk på millioner af dokumenter fra Mossack Fonseca, verdens fjerde største offshore advokatfirma, der går under navnet #panamapapers.

Dokumenterne viser, hvordan de rige og magtfulde er i stand til at udnytte hemmelige skatteordninger og tjene styrtende med penge. Og her i blandt er altså tilsyneladende Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Ifølge The Guardian er det en række hemmelige tilbud og store lån, der beløber sig til to mia. dollars, der har sikret Putin og inderkreds mægtige formuer.

Præsidentens navn står imidlertid ikke i nogen af dokumenterne. Det gør derimod folk, der står præsidenten meget nær. Dokumenterne afslører et mønster, der indikerer, hvordan Putins nærmeste har tjent millioner fra tilbud, der tilsyneladende ikke kunne have været sikret uden præsidenten.

For eksempel har Vladimir Putins nære ven, koncertcellisten Sergei Roldugin, på papiret tjent hundredvis af millioner af dollars i mistænkelige forretninger. Men i dokumenterne fra #panamapapers fremgår det også, at firmaet er sat i verden for at dække over identiteten på selskabets egentlige ejer.

Andre spor begynder i Panama, og går gennem Rusland, Schweiz og Cypern - og inkluderer et privat skisportssted, hvor Putins yngste datter blev gift i 2013.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk