Panamas tidligere leder er på vej hjem

Nye anklager og fængsel venter Manuel Noriega, der er på vej hjem til Panama efter 20 års fængsel i udlandet.

Efter at have afsonet 20 års fængsel i USA og Frankrig venter endnu en fængselsdom i hjemlandet Panama for den tidligere diktator Manuel Noriega (Foto: Alberto Lowe © Scanpix)

Panamas tidligere leder og diktator Manuel Noriega har siddet i fængsel i USA og Frankrig i over 20 år, men nu er han på vej hjem til Panama.

Der venter ham en ny fængselscelle i hjemlandet, hvor han skal afsone endnu en lang fængselsdom for drab på oppositionspolitikere under hans styre.

Noriega blev fjernet fra magten ved den amerikanske militære invasion i Panama i 1989, hvorefter han blev dømt for narkotikasmugling og hvidvaskning af penge.

3 gange 20 års fængsel

Noriega, der i dag er 77 år, blev i foråret 2010 overdraget til de franske myndigheder, der dømte ham til syv år bag tremmer for hvidvaskning af narkopenge via franske pengeinstitutter.

En fransk domstol gav senere grønt lys for at udlevere Noriega til Panama, som tidligere in absentia har dømt ham til tre gange 20 års fængsel for drab på politiske modstandere.

I Panama vil der være fokus på, om Noriega vil kunne kaste nyt lys over sager fra hans diktatur, hvor over 100 drab og forsvindinger stadig er uopklarede.

De drab, som Noriega er blevet dømt for, omfatter en summarisk henrettelse i 1989 af ni officerer, som stod bag et mislykket kupforsøg. Også en halshugning af en læge, Hugo Spadafora, som truede med at vidne om Noriegas forbindelser til kokainsmuglere, er han dømt for.

FacebookTwitter