Paolas kamp mod mafiaen: 'Det var først, da de tog min lejlighed og mine møbler, at jeg fik modet til at melde dem'

Corona har sendt italienernes økonomi i knæ. Det har fået en bestemt form for kriminalitet til at blomstre: Ulovlige lån med skyhøje ågerrenter.

Coronakrisen har givet den italienske mafia mulighed for at tilbyde flere lån - og det til skyhøjerenter. Paola blev fanget af lånehajer, og det var lige ved at ødelægge hendes liv. (Foto: Marlene Zøllner-Manly)

Vi kan kalde hende Paola. Hun er en kvinde i halvtredserne. Hendes ansigt er furet af mange års arbejde - og kampen for at få blot en smule tilbage af det, der er hendes. Hendes mareridt begyndte længe før, corona lammede Italien – men hendes historie er eviggyldig.

For i disse måneder risikerer mange at ende som hende:

- Han var en fjern bekendt, som tilbød mig et lån. Jeg havde økonomiske problemer i min butik, så jeg takkede ja. I starten var jeg glad for, at han ville hjælpe, men senere gik det op for mig, hvad jeg havde sagt til, fortæller hun.

Narkohandel og mord

Efter et par måneder begyndte en rutine, der senere skulle knække Paolas tilværelse: Hver den første troppede hendes bekendte op i butikken og krævede denne måneds tilbagebetaling af lånet – med en rente på syv procent. Hver måned.

- Jeg betalte og betalte og betalte. I årevis. Men gælden blev bare større og større. Til sidst kunne jeg ikke mere. Først sendte han folk fra Camorra for at true mig. Og så tog de min butik. Men de stoppede ikke der.

Camorra er navnet på den mafia, der har sit udspring i Napoli – Paolas hjemby. Et vidt forgrenet kriminelt netværk, der er syet sammen med byen og dens indbyggere i århundreder. Narkohandel, afpresning, hvidvaskning og mord er blot nogle af de forbrydelser, Camorra har på sin samvittighed.

Og nu har coronapandemien og den økonomiske krise, som den trækker i sit kølvand, givet kriminelle yderligere muligheder for at udvide og optimere en gammelkendt disciplin: Lån til ågerrenter.

- Mafiaen har noget, mange italienere mangler: Kapital. Den har til gengæld ingen moralske skrupler. Corona er en perfekt situation for mafiaen. Og det er ikke kun et problem i Napoli. Vi ser det over hele Italien, fortæller Luigi Cuomo.

Han er leder af organisationen SOS Imprese i Napoli. Her forsøger man at hjælpe virksomheder, der som Paola havner i kløerne på kriminelle.

- Når de kommer til os, er de desperate. Vi kan hjælpe dem med lidt penge til at leve for, vi yder juridisk bistand og prøver at overtale dem til at melde det til politiet. De har været udsat for en forbrydelse. Men der går som regel lang tid, før de selv ser det sådan.

Usura

Ågerrenter – usura – er i italiensk strafferet en alvorlig forbrydelse, der kan give helt op til 10 års fængsel.

Den har mange ansigter. Klassiske horrible renter på 100 procent om året, men det er også almindeligt at bede den forgældede forretningsdrivende eller privatperson, der har accepteret et lån, om andre modydelser:

- Det kan være, at vedkommende selv eller medlemmer af familien skal transportere ting for mafiaen, opbevare våben i hjemmet, stille forretningen til rådighed for hvidvask. Variationerne er uendelige, men resultatet er det samme. Du er underlagt de kriminelle og bliver nødt til at gøre som de siger, fortæller advokaten Riccardo Cammorata.

Tog lejligheden

Paola håber, at manden, der lånte hende penge dengang, i det mindste får en fængselsstraf. Hun gjorde nemlig noget, hun aldrig havde troet, hun ville turde: Hun anmeldte ham til politiet.

- Jeg kunne først se rigtig klart, da de tog min lejlighed. Og mine møbler. Der knækkede noget i mig, og jeg fik modet til at melde ham. Jeg kommer til hvert eneste retsmøde. Bare for at se ham i øjnene og sige til ham: Jeg tør godt. Du kan ikke knække mig. Hvem ved – måske jeg en dag får bare lidt af det, der er mit, tilbage.

Luigi Cuomo, leder af organisationen SOS Imprese i Napoli. (Foto: Marlene Zøllner-Manly)

Fra mødesalen på rådhuset har Napolis borgmester Luigi De Magistris en betagende udsigt over byen. Havnen med byggekraner, der er begyndt at arbejde igen, og en trafik, der i sig selv giver et fingerpeg om, hvordan tingene fungerer her i byen: På overfladen kaotisk, intuitivt og brutalt, men med sin helt egen evne til at få det hele til at glide nedenunder.

Udsigten fra borgmesterkontoret i Napoli. (Foto: Marlene Zøllner-Manly)
Udsigten fra borgmesterkontoret i Napoli. (Foto: Marlene Zøllner-Manly)

- Man kan ikke presse napoletanere for meget. Vi kan ikke leve i firkantede bokse. Det skal være albuerum, konstaterer borgmesteren.

Når det er sagt, er han mere end almindeligt bekymret for den udvikling, han ser, når det gælder mafiaens fremfart under corona. I et land, hvor livet historisk set består af skyggeboksning mellem lovløshed, legalitet – og det midt imellem, går udviklingen den forkerte vej.

- Nu har vi i årevis forsøgt at få borgerne til at indse fordelene ved at blive mere lovlydige. Fortalt og forhåbentlig også vist dem, at vores stat, vores retssamfund, er stærkere end de kriminelle kræfter. Og så kommer corona. Vi risikerer, at års arbejde vil være spildt på ganske få måneder.

Napolis borgmester, Luigi De Magistris. (Foto: Marlene Zøllner-Manly)

- Som et parforhold

For når staten og samfundet ikke har en hurtig og effektiv reaktion på de meget konkrete økonomiske problemer, borgerne står med, står statens konkurrent klar med hurtige, lette løsninger:

- Allerede nu er det ved at gå op for nogle, hvad de har begivet sig ind i. Vi kan se, at både henvendelser til organisationer og anmeldelser til politiet stiger. Men den sørgelige sandhed er, at langt de fleste stadig er uvidende. Det er som et parforhold: I starten er alt fryd og gammen – men om ganske få måneder opdager både erhvervsdrivende og privatpersoner, hvad samlivet med mafiaen indebærer. Det bliver brutalt, siger Luigi Cuomo.

Paolas problemer startede før corona. I dag har hun et eneste råd til andre på vej i samme situation som hende:

- Anmeld! Søg hjælp. Det tog mig alt for lang. Jeg var bange, jeg var presset. Men jeg led også af den vildfarelse, at han var min ven og egentlig ikke ville mig noget ondt. Men mafiaen er ikke dine venner. De er dine fjender. De ødelægger dit liv. De var lige ved at ødelægge mit.

Paola er ikke hendes rigtige navn. Hun har valgt at være anonym, men DR Nyheder er bekendt med hendes identitet.

Facebook
Twitter