Papfigur fører valgkamp i Tyrkiet – kandidaten sidder i fængsel

I Tyrkiet sidder flere kandidater til søndagens valg bag tremmer.

En figur af pap er det tætteste de tyrkiske vælgere kommer på at møde præsidentkandidaten Selahattin Demirtas. Han sidder bag tremmer, anklaget for terror, og fører sin valgkamp fra fængselscellen. (Foto: Michael S. Lund © dr)

På et torv i millionbyen Istanbul vinker en præsidentkandidat til sine mulige vælgere. Nogle tager en selfie med ham. Andre ignorerer politikeren og går forbi.

Men kandidaten på torvet er ikke som de andre kandidater til det tyrkiske valg på søndag. Han er nemlig lavet af pap.

- Selvfølgelig er det her ikke et fair valg, når vores kandidat sidder i fængsel, siger lederen af HDP-partiets lokale afdeling i Kadekoy-kvarteret, Gul Demir, mens hun deler valgmateriale ud ved siden af pap-politikeren.

Manden skåret i pap hedder Selahattin Demirtas og er det kurdiskdominerede partis kandidat. Siden november 2016 har han siddet i fængsel mistænkt for at støtte terror fra den militante kurdiske gruppe PKK, der er på både Tyrkiets og EU’s terrorlister. Beskyldninger han benægter.

En række af partiets kandidater til parlamentsvalget sidder også bag tremmer og må ligesom præsidentkandidaten føre valgkamp fra deres celler. Valgkampen kan få stor betydning i det tyrkiske valg, da HDP-partiet kan blive afgørende for, om Erdogans parti får flertal i parlamentet efter valget.

Mor fører valgkamp fra cellen

I en lejlighed i Istanbul forsøger journalisten Sabiha Temizkan at føre valgkamp for sin mor, HDP-politikeren Leyla Guven, der har siddet fængslet mistænkt for PKK-relateret terror siden januar. Men det er svært. Hun må nemlig kun tale i telefon i 10 minutter med moren hver anden uge.

- Det er ikke en rigtig valgkamp, fordi hun ikke kan komme ud med sine budskaber eller møde vælgerne overhovedet. Men jeg prøver at hjælpe hende, siger Sabiha Temizkan.

Sabiha Temizkan opdaterer sociale medier med valgkampsmateriale for sin mor. (Foto: Michael S. Lund © dr)

Gennem morens advokat får hun beskeder ud fra cellen, som hun så sender ud på morens profiler på sociale medier.

På samme måde har præsidentkandidaten Selahattin Demirtas brugt sit ugentlige opkald til sin familie til at sende valgtaler ud til folk. Og så har han i fængslet fået lov at optage en enkelt, kort video-valgtale, som hans parti afspiller til valgmøder rundt omkring i Tyrkiet.

- Det her er ikke et fair valg. Det bliver afholdt under en undtagelsestilstand, og der er et virkeligt undertrykkende klima med kandidater i fængsel, siger Sabiha Temizkan.

- Men PKK er på Tyrkiets terrorliste og har udført angreb mod tyrkisk politi og militær. Er det ikke fair, at hun sidder i fængsel, hvis hun støtter PKK?

- Min mor har aldrig taget et våben i sin hånd og er imod enhver form for vold. Du kan ikke finde en eneste udtalelse fra min mor, hvor hun opfordrer til vold, så anklagen er komplet ulogisk.

Erdogan: Han er terrorist

Sådan ser Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, mildest talt ikke på sagerne om de fængslede HDP-politikere.

- Vi har ikke bemyndigelse til at løslade terrorister fra fængslet. Den person, du nævnte, er terrorist, sagde præsident Erdogan, da han på et pressemøde sidste år blev spurgt om fængslingen af Selahattin Demirtas og andre HDP-politikere.

Erdogan-tilhængere danser i gaderne til et valgmøde for præsidenten. (Foto: Michael S. Lund © dr)

Det synspunkt deler samtlige af Erdogans støtter, som DR Nyheder har mødt i Tyrkiet.

- Folk, der støtter terror, skal selvfølgelig i fængsel, og der er ingen, der bliver uretfærdigt dømt. De her folk er nogen, der ikke vil noget godt for Tyrkiet, siger Ismail Kocedere, der er medlem af Erdogans parti, AKP.

Han og andre af præsident Erdogans støtter behøver ikke frygte, at de får den fængslede Selahattin Demirtas som præsident efter valget. Han står kun til omkring 10 procent af stemmerne i meningsmålingerne.

Lille parti kan afgøre valg

Til gengæld kan Demirtas’ HDP-parti få en nøglerolle, når det gælder landets parlamentsvalg. I Tyrkiet skal et parti have hele 10 procent af stemmerne for at komme i parlamentet.

Glade tilhængere af præsidentkandidaten Muharrem Ince, som er den primære udfordrer til Erdogan. (Foto: Michael S. Lund © dr)

Kommer det kurdiskdominerede parti ind, vil det sandsynligvis betyde, at Erdogans parti, AKP, ikke får flertal i parlamentet. Kommer HDP ikke over spærregrænsen, vil mange af mandaterne i stedet gå til netop AKP, som så kan få flertal i parlamentet.

- Derfor er det her valg meget, meget vigtigt. Det vil afgøre landets fremtid, og om vi skal til at have et enmandsstyre eller ej, siger Sabiha Temizkan, mens hun trykker ’send’ på endnu et valg-tweet fra sin mor i fængslet.

Facebook
Twitter