Papirbranchen er i knæ, men det skyldes bestemt ikke manglen på ordrer

Høje energipriser, uventet efterspørgsel, og en langvarig strejke på fabrikker i Finland har fået korthuset til at falde i papirbranchen.

Notesblokken, kalenderen og fotografierne er for længst rykket ind på telefonen hos mange af os. Men der var engang, hvor det kom i en mere analog version - nemlig på papir.

Måske virker papir som et levn fra oldtiden for dig. Det er måske ikke så sært at tænke sådan, for den verden, vi lever i, har aldrig været mere digital.

Og papirbranchen ér skam i knæ. Men det skyldes altså ikke en tynd ordrebog.

- Det er katastrofalt. Vi kæmper fra ordre til ordre med at få leveret etiketter til vores kunder, så de kan sætte det på deres fødevarer og få dem sendt ud i supermarkedet, siger Lars Ole Nauta, der er meddirektør i FlexoPrint. De producerer etiketter til blandt andet fødevarer.

De store papirruller står stille på en af UPM's fabrikker. Her i byen Lappeenranta i Finland. Reuters/Jussi Rosendahl/File Photo (Foto: © Reuters Staff)

Derfor kigger Lars Ole Nauta da også efter alternativer, der kan holde hjulene i gang. Et alternativ, der kan virke noget paradoksalt taget i betragtning af, at Skandinavien er en af de førende producenter inden for papir.

- Vi er i dialog med en papirfabrikant i Vietnam for at få sendt nogle containere med papir over til os. Vi skal vente fire uger på at få det hjem, men leveringstiderne i Europa er omkring fire måneder. Så det er der, vi er, siger han.

Lars-Åke Vedel Møller kæmper også for at holde sin virksomhed oven vande. Han er salgsdirektør i Stibo, som er et af Nordeuropas største trykkeri af magasiner, tilbudsaviser og kataloger.

- Tilbudsavisen kan jo ikke komme en uge senere. Den skal på gaden nu, når tilbuddene er i butikken, så kunderne kan komme ind at handle.

Strejke i Finland

Årsagen til papirkrisen kan tilskrives flere ting, men en langvarig strejke hos en af Europas største papirgiganter i Finland bærer en del af ansvaret.

Uenigheder om løn- og ansættelsesvilkår på fabrikkerne har skabt store problemer i papirbranchen - ikke kun i Danmark, men også resten af Europa. Det siger Thomas Torp, der er direktør i Grakom. De er en erhvervsorganisation for virksomheder, der arbejder med kommunikationsløsninger - blandt andet i printet format.

- Det er en temmelig stor fabrik, og den leverer 50 procent af papiret til det danske marked inden for en bestemt papirkategori. Det er den kategori, som FlexoPrint benytter sig af, siger Thomas Torp.

Coronakrisen rykkede i markedet

Men som med så mange andre problemer i diverse brancher, har coronakrisen selvfølgelig også gjort sig bemærket hos papirindustrien.

Hos de fleste virksomheder, der håndterer papir, har man i mange år oplevet nedgang i salget. Det har fået mange papirfabrikker til at drosle ned i produktionen.

Men vores store appetit på internethandel i forbindelse med coronapandemien fik pludselig fut i papiret. Alle de varer skal pakkes i emballage, og der skal etiketter på kassen, så postmanden kan se, hvem pakken skal leveres til. Og som du ved, er det altså papir, der bliver brugt til den slags.

Forbrugeren bliver snart påvirket

Okay. Så der er krise i papirbranchen. Men hvad har det egentlig med dig at gøre? Du bruger jo nærmest ikke papir i dagligdagen. Tror du.

Men en tur i supermarkedet vil nok få dig på andre tanker. Der skal jo være emballage på mange varer, før du ved, hvad du putter i indkøbskurven. Og det kan snart blive vanskeligt, mener Thomas Torp fra Grakom.

- Det ender med at få konsekvenser for den almindelige forbruger, når de varer, der plejer at være i supermarkedet, pludseligt ikke er der længere. Simpelthen fordi der ikke er etiketter på. Vi er der ikke endnu, men det begynder at være tæt på, siger han.

Måske er du en af dem, der stadig får dit yndlingsmagasin eller ugeblad ind ad døren. Men det kan ifølge Lars-Åke Vedel Møller også snart se anderledes ud.

- Det forsøger vi at løse på to forskellige måder. Enten så kan man få færre sider i sin udgivelse, eller man kan få færre antal leveret.