Paradis i flammer: Hel by jævnet med jorden af californisk skovbrand

Ni har mistet livet i byen Paradise i det nordlige Californien.

Det tog kun en enkelt dag - så var byen Paradise forsvundet i flammer i en af de mest destruktive skovbrande i Californiens historie.

Byen er blevet totalt ødelagt af én af de tre voldsomme skovbrande, der lige nu hærger i Californien. Ifølge borgmesteren i Paradise, Jody Jones, er mellem 80 og 90 procent af Paradises hjem forsvundet i flammerne.

- Der er ikke rigtigt noget tilbage, siger Jones til CNN.

Skovbranden ved navn 'Camp Fire' brød ud tidligt torsdag lokal tid og voksede med rasende fart på grund af tørke og stærk vind.

Ifølge CNN opslugte flammerne et areal svarende til 80 fodboldbaner i minuttet - en amerikansk fodboldbane er 49 meter bred og 109 meter lang.

Paradise-indbygger Cathy Fallon foran resterne af sit hjem. Fallon blev på sin ejendom for at beskytte sine 14 heste mod flammerne. De overlevede alle. (Foto: John Locher © Scanpix)

Ingen steder at flygte hen

Ni mennesker har indtil videre mistet livet i Paradise, som normalt huser omkring 26.000 mennesker. Flere af dem mens de forsøgte at flygte fra flammerne i deres biler. 35 personer savnes stadig.

Whitney Vaughan var en af dem, der forsøgte af forlade byen i bil. Men sammen med sin mand blev hun fanget i trafikprop med alle de andre, der forsøgte at flygte.

- Flammerne var overalt, og de spredte sig så hurtigt. Flammerne begyndte at sprede sig op på vejen. Der var ingen steder at flygte hen, fortæller hun til CNN.

Efterladte biler på vejen til Paradise efter Camp Fire bevægede sig gennem området omkring byen i det nordlige Californien i går. (Foto: Justin sullivan © Scanpix)

- Ilden var så tæt på os, at jeg kunne mærke varmen inde i bilen med vinduerne lukkede, fortæller en anden kvinde, Rita Miller, som undslap Paradise med sin mor, til nyhedsbureauet AP.

Efter mere end tre timer lykkedes det også Whitney Vaughan og hendes mand at komme igennem trafikken.

- Vi holdt os kun lige akkurat foran flammerne. Flere gange, mens vi langsomt fulgte med trafikken, troede vi, at ilden ville ende med at at slå os ihjel, fortæller hun.

I dette tweet viser CNN-journalist Nick Valencia, hvordan en af vejene ud af Paradise så ud fredag morgen.

Sprang fra hus til hus

De fleste af byens indbyggere var i hast blevet evakueret, da situationens alvor gik op for myndighederne. Alligevel frygter man, at flere beboere, hvoraf mange er pensionister, kan have mistet livet i branden.

Ligesom mange andre steder i Californien, er indbyggerne i Paradise vant til skovbrande, og de sædvanlige forholdsregler var blevet taget for at beskytte byen.

De tre store skovbrande, der hærger Californien i disse dage. Øverst Camp-branden, nederst Hill-branden (t.v.) og Woolsey-branden (t.h.)

Indbyggerne holdt deres tagrender fri for blade, havde vandpumper i deres svømmepøle og brandslukningsvandsslanger. Men denne gang var ilden så hurtig og så voldsom, at byen var chanceløs.

- Ilden sprang fra det ene hus til det næste hus og det næste hus, indtil stort set alle var væk, fortæller Patrick Knuthson, fjerdegenerationsindbygger i Paradise til nyhedsbureauet AP.

Sammen sine naboer kæmpede Patrick Knuthson hele natten til fredag for at redde sit hjem fra ilden. Kun to ud af 22 huse på hans vej stod tilbage næste dag.

Et hjem i flammer i Paradise. (Foto: Josh Edelson © Scanpix)

Træerne står stadig

Over hele Californien er mere 200.000 personer blevet evakueret. 6.700 huse er forsvundet i flammerne, de fleste af dem boliger.

Da mørket faldt på i Californien i går var kun fem procent af Camp-branden under kontrol. Den er nu på vej nordpå.

Selvom ødelæggelserne i Paradise er vidtrækkende, så står de fleste af byens træer stadig efter brandens hærgen.

- En af de smukkeste ting ved Paradise er træerne, og de er her stadig. Det havde jeg ikke forventet, men det er en god ting, siger borgmester Jody Jones til CNN.

Det forventes, at vinden vil aftage i styrke over weekenden, hvorefter den søndag aften vil tage til igen. Det vil ifølge AP give myndighederne mulighed for at sikre de områder, der ligger i udkanten af de tre brande, som stadig brænder i Californien, og få indsat nye brandmænd.

Resterne af bilerne ved en brugtbilsforhandler i Paradise. (Foto: Justin sullivan © Scanpix)

Opdaret: I en tidligere udgave af videoen, skrev vi, at ilden bredte sig med otte kilometer, eller det der svarer til 80 fodboldbaner, i minuttet. Det var en fejl. Ifølge CNN bredte flammerne sig med et areal - og ikke en hastighed - svarende til 80 fodboldbaner i minuttet. Det er nu rettet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk