Paris-ofres advokat: Abdeslam lyver

Den terrormistænkte Salah Abdeslam siger, at han vil samarbejde med politiet. Men det tror ofrene for terrorangrebet i Paris ikke på, siger deres advokat til DR Nyheder.

Spørgsmålet om Salahs udlevering til Frankrig er berammet til at blive behandlet af en domstol i Bruxelles den 31. marts. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

Først ville han med næb og klør forsvare sig mod udlevering.

Nu ønsker han sig til Frankrig så hurtigt som muligt, fortryder sine handlinger og samarbejder i øvrigt med politiet.

Sådan lyder det fra Sven Mary, den belgiske advokat for Salah Abdeslam, der i fredags blev anholdt i Bruxelles.

Men at tro på den erklæring er at stikke sig selv blår i øjnene. Det mener Samia Maktouf, advokat for pårørende til ofre for attentaterne i Paris 13. november.

- Man skal være naiv for at tro, at Salah Abdeslam samarbejder med politiet. Man skal også være naiv for at tro, at Abdeslam ikke kendte noget til attentaterne mod den belgiske lufthavn og metro, siger Samia Maktouf til DR Nyheder.

Abdeslam hævder ifølge sin advokat, at han ikke kendte brødrene Ibrahim og Khalid el-Bakraoui, der ifølge belgiske myndigheder tirsdag sprængte sig selv i luften i henholdsvis lufthavnen og metroen i Bruxelles.

Men den ene af de to brødre lejede nemlig en lejlighed i Bruxelles-bydelen Forest, hvor politiet har fundet spor af Abdeslam.

- Hvis han reelt havde samarbejdet, ville de belgiske attentater ikke have fundet sted. Så ville alle disse uskyldige mennesker ikke være blevet dræbt. Det er beviset på, at Abdeslam ikke samarbejder, siger advokat Maktouf.

Hun siger, at det dog immervæk er en god nyhed, at han nu tilsyneladende accepterer udlevering til Frankrig. Eller kunne der være gået op til tre måneder med procedure-spørgsmål.

Men Maktouf advarer igen mod at tro på noget af det, som Abdeslam fortæller.

Det gælder også om hans rolle i Paris-attentaterne fredag 13. november sidste år, hvor han har fortalt belgisk politi, at han skulle have sprunget sig selv i luften ved det franske nationalstadion, men i sidste øjeblik fik kolde fødder og flygtede.

- Det er ren løgn. Vi har stadig til gode at finde ud af hvad hans rolle var. Det er derfor, vi er glade for, at han vil blive udleveret til de franske myndigheder. Men jeg tvivler stærkt på, at han en dag vil kaste lys over sin mystiske rolle. Han lever i en kultur af løgn og mord, siger advokaten.