Paris overtager OL-stafetten: Frankrig vil bryde med traditionerne og 'vise kronjuvelerne frem'

Frankrig satser på genbrug og flotte kulisser, når storbyen afholder OL i 2024.

Billedskønne omgivelser skal være med til at give OL 2024 et særpræg og gøre god reklame for Paris (Foto: Philippe Wojazer, Akg_Images, POOL © Scanpix. Grafik: Anna Ellen Dietz)

Her til eftermiddag blev flaget med de fem olympiske ringe taget ned i Tokyo, som markering af, at OL 2020 er slut.

Mens Japan siger farvel, så gør Frankrig klar til at byde velkommen til OL 2024.

Her til eftermiddag blev det olympiske flag symbolsk overrakt til Paris' borgmester, og dermed er stafetten så at sige givet videre til den franske hovedstad.

 • Præsidenten for den olympiske komite, Thomas Bach, overrakte her til eftermiddag den olympiske fane til Paris' borgmester, Anne Hidalgo, ved afslutningsceremonien i Tokyo. (Foto: © Wu Hong, Ritzau Scanpix)
 • På den anden side af kloden meldte Paris sig klar med en storslået ceremoni, der blandt andet bød på tusinder af tilskuere og kampfly over Paris' himmel. (Foto: © Stephane De Sakutin, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Men selvom der er 1083 dage, indtil OL 2024 går i gang, så er den franske hovedstad allerede temmelig langt med forberedelserne.

Og det skyldes i høj grad, at Frankrig vælger at bryde med traditionerne omkring stadionbyggeri og i stedet gør brug af muligheden for at vise sin hovedstad fra sin bedste side.

Vil vise kronjuvelerne frem

Mens utallige OL har vænnet os til, at åbnings- og afslutningsceremonien finder sted på et nybygget og milliarddyrt olympisk stadion, så har franskmændene besluttet sig for at gå en anden vej.

- Det kommer til at finde sted på Seinen med et gigantisk show, fortæller Stéphanie Surrugue med henvisning til floden, der løber gennem den franske hovedstad.

Hun var med ved dagens store begivenhed for foden af Eiffeltårnet.

- Folk var fuldstændig oppe at køre - Især da flyene fløj henover publikum, fortæller korrespondenten.

Selv den internationale rumstation, ISS, blev i dag taget i brug for at markere, at OL-stafetten blev givet videre:

Hun peger på, at lokationerne for mange af sportsgrenene ved OL 2024 allerede er blevet offentliggjort, og her er fællestrækket, at de ikke finder sted på nybyggede stadioner.

I stedet vil man gøre brug af allerede eksisterende stadioner og lade flere discipliner finde sted ved midlertidige arenaer midt i Paris.

- Man kan se, at franskmændene har tænkt sig at vise deres hovedstad frem fra dens bedste side, siger korrespondenten og lister op: Beachvolley for foden af Eiffeltårnet, bueskydning ved siden af Napoleons grav og ridning ved Versailles-slottet.

- Så de har tænkt sig at vise deres kronjuveler frem her om tre år, siger korrespondenten, der peger på, at 95 procent af de franske OL-lokationer allerede eksisterer.

- De forsøger at holde nybyggeriet på et minimum, og de har virkelig forsøgt at kigge rundt og se, hvad de har i forvejen, som de kan bruge.

 • Place de la Concorde kommer til at danne rammerne omkring BMX freestyle, skateboarding, breakdance og 3x3 basketball. Under den franske revolution blev den brugt til at henrette store dele af adlen. (Foto: © pascal rossignol, Ritzau Scanpix)
 • Mere festligt så det ud, da den blev brugt til en BMX-opvisning for to år siden i anledning af det forestående OL. (Foto: © Philippe Wojazer, Ritzau Scanpix)
 • Fodboldkampene skal blandt andet spilles på Parc des Princes, der til daglig lægger græs til storklubben PSG. Også andre fodboldstadioner tages i brug. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
 • Det ikoniske Roland-Garros stadion skal byde på tennis og boksning. (Foto: © SARAH MEYSSONNIER, Ritzau Scanpix)
 • Grand Palais skal bruges til fægtning og Taekwondo. (Foto: © GONZALO FUENTES, Ritzau Scanpix)
 • Esplanade des Invalides kommer til at byde på bueskydning centralt i Paris. (Foto: © Bertrand Guay, Ritzau Scanpix)
 • Nationalstadionet Stade de France blev bygget til VM i fodbold i 1998. I 2024 skal de fungere som olympisk stadion og lægge græs til atletik og rugby, (Foto: © GONZALO FUENTES, Scanpix Denmark)
 • Versailles-slottet vest for Paris byder på ridning og moderne femkamp. (Foto: © Charles platiau, Ritzau Scanpix)
 • Mens sejlsporten finder sted i den sydfranske by Marseille, så skal der surfes over 15.000 kilometer fra Paris i Tahiti. (Foto: © ho, Scanpix Danmark)
1 / 9

Derfor skal der kun bygges få nye faciliteter. Herunder et olympisk svømmestadion, en overdækket arena til basketball og brydning samt OL-byen, der bliver bygget i tre forstadskommuner nord for Paris.

Da planerne om at afholde åbningsceremonien på Seinen blev annonceret tidligere på året, kom meldingen fra den franske præsident, Emmanuel Macron.

- Det siger lidt om, hvor stort et fokus OL har, når den franske præsident tre år i forvejen går ud og taler om, hvordan det kommer til at foregå, siger Stéphanie Surrugue.

Folkefest og fokus på bæredygtighed

Selvom det næste OL bliver det tredje, der afholdes i Paris, så bliver OL 2024 det største arrangement, der nogensinde er afholdt i Frankrig, lyder det fra arrangørerne.

Da Frankrig stillede op som OL-kandidat, viste meningsmålinger 85 procents opbakning blandt franskmændene, fortæller Stéphanie Surrugue.

- Det er noget, man har glædet sig mega meget til, fordi man ved, at det er en folkefest, og det er en måde at få turister til landet og få noget international opmærksomhed, siger hun.

Og så er det muligvis også en måde at få sat skub under genopbygningen af den ikoniske Notre Dame kirke, der for to år siden blev hærget af en ødelæggende brand.

- Præsident Macron har været meget klar i spyttet om, at han vil have, at kirken i hvert fald udvendigt er genopbygget inden OL, så der kan blive lavet flotte billeder ind over byen, siger Stéphanie Surrugue.

- Det siger lidt om forventningspresset for byen. Den skal bare skinne.

Hun peger på, at coronakrisen sandsynligvis vil føre til kritiske spørgsmål omkring de milliarder af euro, der skal bruges på at afholde OL i den franske hovedstad.

- Vi kommer helt sikkert til at høre franskmænd give gode bud på, hvad et budget på knap 50 milliarder kroner ellers kunne bruges på. Men i det store hele er franskmændene opsatte på, at det bliver en fest, når de for første gang i nøjagtig 100 år afholder OL.

 • Det franske OL-logo ses på dette banner ombord på den internationale rumstation, ISS. (Foto: © European Space Agency)
 • Logoet har blandt andet fået kritik for at ligne det logo, der tilhører datingappen Tinder... (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)
 • ...såvel som højrepartiet Front National. (Foto: © pascal rossignol, Scanpix Denmark)
1 / 3

Foruden fokusset på at genbruge allerede eksisterende arenaer, så har arrangørerne også forsøgt at satse på bæredygtighed som en del af OL-pakken.

Herunder ved, at OL-byen efterfølgende skal omdannes til et nyt bæredygtigt boligområde med plads til 4.000 indbyggere, en skole og daginstitutioner, påpeger Stéphanie Surrugue.

- Det har helt klart været en prioritet fra byen Paris' side, at bæredygtighed skulle være i fokus, så man ikke byggede en masse op, der ikke bliver brugt bagefter. I stedet tænker man meget over, at det, der bliver bygget, skal komme flest muligt mennesker til gavn, siger hun.

- Det gør man, fordi det er typisk for den politiske linje i Paris, men også fordi det kan bruges til at imødegå en eventuel kritik af at bruge milliarder på OL.