Paris-terror: Opsigtsvækkende at gerningsmænd hylder stridende terrorister

Det er interessant, at både Islamisk Stat og Al-Qaeda sættes i forbindelse med terrorangreb i Paris, når de to terrorgrupper ikke kan enes i virkeligheden, mener terrorforskere.

Frankrig er i dyb sorg efter det blodige terrorangreb. Og fransk politi jagter fortsat mulige edsammensvorne, der kan have forbindelse til de tre terrorister. (Foto: © GONZALO FUENTES, Scanpix)

Tre terrorister med samme islamistiske overbevisning samarbejdede tilsyneladende om at begå angreb i Paris.

Men gerningsmændenes tilhørsforhold er modstridende, forklarer Lars Erslev Andersen, terrorekspert og seniorforsker ved DIIS.

Hvor de to brødre bag angrebet på Charlie Hebdo, Cherif og Said Kouachi, påstod, de var sendt af al-Qaeda i Yemen, sagde gerningsmanden bag gidseldramaet i et jødisk supermarked, Amedy Coulibaly, han var soldat fra 'kalifatet'.

Og fransk politi fandt sorte flag med Islamisk Stats logo i en lejlighed, han lejede kort før angrebet.

Det er derfor opsigtsvækkende, at begge terrorgrupper bliver nævnt i forbindelse med terrorangrebet, når de to islamistiske grupperinger er kendt for ikke at kunne lide hinanden, lyder det fra Lars Erslev Andersen.

- De samarbejder ikke. Og i Islamisk Stats seneste magasin, er der for eksempel en længere kritik af al-Qaeda, forklarer han.

Vil ud af Islamisk Stats skygge

Al-Qaeda i Yemen tog onsdag ansvaret for planlægningen og finansieringen af angrebet i en propagandavideo. Det sker for at komme ud Islamisk Stats skygge, vurderer Lars Erslev Andersen.

De forsøger at genvinde noget af den styrke, som terrorgruppen har mistet dels på grund af amerikanernes dronekrig mod jihadisterne dels på grund af terrorgruppen Islamisk Stats (IS) fremmarch.

Og den udlægning er hans kollega på DIIS seniorforsker Rasmus Boserup enig i.

- Angrebet giver vind i sejlene til al-Qaeda forstået på den måde, at de forsøger at sætte deres mere specifikke dagsorden lidt længere frem, end Islamisk Stat (IS) gør, siger han til Ritzau og fortsætter:

- Modsat IS har al-Qaeda en meget mere selektiv måde at føre sin strategi på. Over de seneste tyve år har al-Qaeda smidt grupper som IS ud af sit netværk. For eksempel blev de folk, der skabte IS, smidt ud af al-Qaeda i 2004-2005, fordi de ikke ville følge strategien om ikke at angribe stort set hvem som helst, siger Rasmus Boserup.

Forskellen på støtter af de to terrorbevægelser sås også i terroristernes ageren, da dramaet stod på i sidste uge.

Mens Amedy Coulibaly skød en kvindelig betjent, sagde terrorist-brødrene, at de ikke ville dræbe kvinder, og hvad de mente var civile. Underforstået 'uskyldige som ikke havde fornærmet profeten med satiretegninger.

Ydermere er det kun Kouachi-brødrene, der bliver hyldet i videoen fra al-Qaeda i Yemen.

Al-Qaeda i Yemen tog i en video skylden for Charlie Hebdo-angreb netop som det første nummer af det franske satiriske magasin udkom onsdag. (Foto: © Reuters TV, Scanpix)

Ligner freelance-terrorister

Lars Erslev Andersen understreger, at det på trods af videoen endegyldigt ikke er slået fast, at al-Qaeda i Yemen kan siges at være direkte involveret i angrebet mod Charlie Hebdo.

Said Kouachi var flere gange mellem 2009 og 2013 i Yemen, hvor han også var i al-Qaedas træningslejre. Men seniorforskeren mener, at brødrene har fulgt en længe benyttet opfordring fra terrorgruppen, men ellers har ageret som såkaldte 'freelance-terrorister'.

- Jeg tror, al-Qaeda i Yemen har opfordret til terroren og udpeget målet. Allerede i 2010 havde de i deres eget magasin netop Charlie Hebdo på deres top ti liste over mål. Brødrene har fulgt en opfordring, som Anwar al-Awlaki før er kommet med, siger han.

Al-Qaeda i Yemen tog i en video skylden for Charlie Hebdo-angreb netop som det første nummer af det franske satiriske magasin udkom onsdag. (Foto: © REUTERS TV, Scanpix)

Al-Qaeda-lederen Anwar al-Awlaki blev dræbt af et droneangreb i 2011, men havde en strategi, hvor han opfordrede til bestemte angreb, og sagde terrorbevægelsen ville tage æren for dem, hvis de gik efter planen, forklarer Lars Erslev Andersen.

- Når de (al-Qaeda, red.) tager æren, kommer de frem igen. De har jo allerede været i alle medier. Nu er de på dagsordenen igen, og det er deres formål, fordi de kan rekruttere nye støtter og skaffe fundraising, siger Erslev Andersen.

17 uskyldige mennesker døde som følge af terrorangrebet. På Charlie Hebdo blev ti ansatte og to politifolk brutalt skuddræbt, mens Amedy Coulibaly foruden betjenten dræbte fire gidsler i kosher-supermarkedet.

De tre terrorister blev dræbt ved nøje koordinerede antiterror-aktioner.