Parlamentet kan tage brexit-magt fra May på onsdag

Det bør være parlamentsmedlemmerne i Storbritannien og ikke regeringen, der styrer parlamentet onsdag.

Trods et forbud fra May mod at stemme for et af ændringsforslagene, stemte adskillige Konservative for ved mandagens afstemning. (Arkivfoto) (Foto: MARK DUFFY © Ritzau Scanpix)

Det bliver ikke Theresa May, der skal sætte dagsordenen i parlamentet onsdag.

I hvert fald ikke, hvis det står til parlamentarikerne, der mandag aften har vedtaget et såkaldt ændringsforslag, der går på, at parlamentet og ikke regeringen skal sætte forslag til afstemning onsdag.

Afstemningen er ikke bindende, så Theresa May kan vælge at se bort fra resultatet.

329 stemte ja, og 302 stemte nej til forslaget stillet af Oliver Letwin, der er medlem af Det Konservative Parti.

30 af ja-stemmerne kom fra medlemmer af Det Konservative Parti, selv om May ifølge britiske medier havde forbudt Konservative at stemme for.

Det vil give parlamentsmedlemmerne mulighed for at fremsætte alternative forslag til brexit og afgive såkaldte indikerende stemmer.

Kan lægge pres på May

Er der flertal i parlamentet for nogle af forslagene fremsat onsdag, er disse heller ikke bindende, men de kan lægge pres på Theresa May.

Et tredje ændringsforslag kom fra Margaret Beckett, medlem af Labour. Det blev nedstemt med stemmerne 311 for og 314 imod.

Forslaget gik ud på en mulighed for en udsættelse af brexit. Hvis der en uge inden, at Storbritannien skal forlade EU, ikke er vedtaget en aftale for brexit, skal man spørge parlamentet, hvorvidt man ønsker at forlade EU uden en aftale, eller man ønsker en yderligere udsættelse, lød forslaget.

Formanden for Labour, Jeremy Corbyn, havde også stillet et ændringsforslag til afstemning mandag aften.

Kort inden afstemningen trak han forslaget.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk