Parlamentsformand undskylder efter udskældt Mussolini-kommentar

Det var hverken meningen at blåstemple eller negligere fascismen, understreger han.

Antonio Tajanis udtalelse førte i dag til en protest blandt flere europaparlamentarikere i Strasbourg. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Europa-Parlamentets formand, Antonio Tajani, er dagen igennem blev mødt med hård kritik og skarpe fordømmelser, efter at han tidligere på ugen udtalte, at den italienske diktator Benito Mussolini også gjorde ”gode ting” for Italien.

- Jeg er ikke fascist, jeg har aldrig været fascist, og jeg deler ikke hans politiske tanker. Men hvis vi skal være ærlige, så byggede han (Mussolini, red.) veje, broer og bygninger, og han genvandt mange dele af vores Italien, lød det blandt andet i et interview med et italiensk radioprogram.

Nu undskylder parlamentsformanden for sine omstridte kommentarer, der har fået flere europaparlamentarikere til at opfordre ham til at trække sig fra posten.

- Som en overbevist antifascist vil jeg gerne undskylde over for alle, der kan være blevet stødt over det, jeg har sagt. Jeg ønskede på ingen måde at blåstemple eller negligere et antidemokratisk og totalitært regime med mine kommentarer, udtaler Antonio Tajani, som kommer fra det liberal-konservative, italienske parti Forza Italia.

- Jeg er dybt bedrøvet over, at nogen kunne tro, at jeg med min personlige og politiske fortid kunne have en lempelig tilgang til fascisme, understreger han i en skriftlig udtalelse.

Antonio Tajani er medlem af den konservative EPP-gruppe, hvor de danske konservative også sidder. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Må trække kommentar tilbage

Den fascistiske Benito Mussolini, der fik tilnavnet ’Il Duce’, sad på magten i Italien fra 1922 til 1943.

Han var allieret med Nazityskland under Anden Verdenskrig, og ligesom Adolf Hitler indførte han en række racelove målrettet jøder.

Antonio Tajani understregede i interviewet, at Benito Mussolini havde stået bag ”utilgivelige ting”, såsom at alliere sig med tyskerne og slå politiske modstandere ihjel. Men han tilføjede også, at man bliver ”nødt til at være objektiv”, når det kommer til diktatoren, og det førte til kritik.

- Formandens udtalelser er bade uværdige og helt igennem uacceptable. Antonio Tajani bliver enten nødt til at trække sine udtalelser, hvor han normaliserer fascisme, tilbage, eller selv træde tilbage, lød det fra europaparlamentariker Ska Keller den grønne gruppe i Europa-Parlamentet.

- Hvordan kan det være, at formanden for Europa-Parlamentet ikke vil vedstå fascismens natur? Vi har brug for en afklaring med det samme, lød det tilsvarende fra Udo Bullmann, der er formand for den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter