Partier om kvindes forsvinden fra fangelejr i Syrien: Det er ikke godt for Danmarks sikkerhed

DF er villige til at se på, om der skal sendes flere penge til de kurdiskkontrollerede lejre

En pige i annekset i al-Hol-fangelejren, hvor også flere kvinder og børn med tilknytning til Danmark har opholdt sig. Pigen er ikke dansk. (Foto: DR Nyheder)

Både Enhedslisten, Radikale og Dansk Folkeparti udtrykker bekymring over situationen i fangelejrene al-Hol og al-Roj i Syrien. Det sker, efter DR Nyheder i går kunne afsløre, at topterroristen Basil Hassans hustru og barn er forsvundet fra al-Hol lejren.

- Det er bestemt et sikkerhedsproblem for os i Danmark, siger Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten.

- Vi risikerer jo nu – og det har vi sådan set gjort længe – at der er nogle kvinder, som stikker af fra de her lejre og pludselig står i Danmark. Jeg er bekymret for, at andre terrorister slipper ud fra de her lejre, som pludselig begår et terrorangreb. Det er jo det, vi alle sammen gerne vil undgå.

Radikales udenrigsordfører Martin Lidegaard mener, at sikringen af lejrene langt fra er god nok.

- Det her beviser, at situationen i lejrene generelt er uholdbar. Vi har ikke styr på, hvor folk er, og det er ikke godt for Danmarks sikkerhed, siger han.

Hos Dansk Folkeparti mener retsordfører Peter Skaarup, at der er behov for, at lejrene bliver bedre beskyttet og sikret, så personer derfra ikke pludselig kommer tilbage til for eksempel Holland eller Danmark.

- Vi kan ikke risikere, at de pludselig står i Danmark og gør det, som de ikke må have lov til, nemlig at begå terror, siger Peter Skaarup.

Billede fra al-Hol-lejren, hvor over 60.000 mestendels kvinder og børn sidder tilbageholdt. (foto: DR Nyheder)
Billede fra al-Hol-lejren, hvor over 60.000 mestendels kvinder og børn sidder tilbageholdt. (foto: DR Nyheder)

I de fortrolige dokumnter, DR Nyheder er i besiddelse af, fremgår det, at den 24-årige hollandske Ojone Igala sammen med sine to børn ikke længere opholder sig i fangelejren. Det ene barn, en datter, fik hun med sin danske mand Basil Hassan i april 2017 - og datteren har dansk indfødsret.

Ifølge flere kilder med kendskab til Ojone Igala er hun formentlig flygtet fra al-Hol-lejren med hjælp fra sit netværk og smuglere. Og hun er ikke den eneste. Ifølge en rapport fra Egmont - Royal Institute for International Relations - er mindst 40 kvinder fra lande som Belgien, Sverige, Holland og Tyskland flygtet det seneste halvandet år.

Desuden udgør Igala ifølge de hollandske myndigheder en sikkerhedsrisiko. I marts 2020 blev hun sat på den hollandske liste over personer, der er under sanktioner som følge af deres forbindelse til terrororganisationer, så hun eksempelvis ikke kan modtage penge fra Holland.

'Flere penge'

Over for DR har Badran Jia Kurd, vicepræsidenten hos det kurdisk-dominerede selvstyre i Nord- og Østsyrien, advaret om, at den dårlige sikkerhed og flugtforsøgene er en trussel. Også for Europa.

Badran Jia Kurd fortæller også til DR, at de ikke har ressourcer nok til at stoppe flugten. Derfor mener han, at der burde være mere støtte, så de kan styrke sikkerheden.

Spørgsmålet er, om flere penge til at sikre lejrene er en del af løsningen ifølge de danske politikere?

- Vi har været med til at give bistand til Syrien, for at Syrien kunne komme op at stå igen. Den bistand, som er sat af, vil være oplagt at kunne bruge på sådan nogle projekter, som sikrer, at de islamister, der er i lejren, bliver der. De skal ikke til Danmark, siger Peter Skaarup.

Vil du give mere?

- Er der brug for flere midler, er vi villige til at kigge på det, siger han.

- Jeg vil gerne sætte midler af til, at denne her sikkerhedsopgave bliver løst.

Enhedslisten vil ikke afvise, at der kan være tale om at sende flere penge afsted til området. Men for Rosa Lund er det vigtigste, at kvinder og børn bliver hentet til Danmark.

- Det vigtigste er, at alle europæiske lande tager deres statsborgere hjem. Det er nemt at stikke af fra de her lejre. Kurderne er i knæ. Den måde vi hjælper dem og sikrer Danmark bedst, det er ved at tage vores statsborgere hjem, siger Rosa Lund.

På markedet i al-Hol-fangelejren, der huser mere end 60.000 voksne, der har været tilsluttet terrororganisationen Islamisk Stat, og deres børn. (Foto: DR Nyheder)

'Tilbage til lejren'

Radikales Martin Lidegaard mener også, at Danmark skal tage ansvar for egne statsborgere.

- Det her understreger behovet for, at Danmark tager ansvar for danske statsborgere: Finder ud af, hvor de er, hvad vi kan gøre for at sikre både dem og os imod noget, siger Martin Lidegaard.

- Jeg kender ikke den konkrete sag. Men det er helt indlysende, at det vil være bedre at få fat i det barn, inden det bliver radikaliseret. Og det vil være bedre at have styr på, hvor moren er, siger han.

Hvad der konkret bør ske i sagen om den hollandske kvinde, Ojone Igala, har politikerne svært ved at svare på. Som Rosa Lund pointerer “er hun ikke Danmarks ansvar”.

- Men jeg håber, hun bliver stillet for en domstol, så hun kan blive kendt skyldig eller uskyldig, siger Rosa Lund.

Peter Skaarup mener, at Igala bør findes og føres tilbage til al-Hol-lejren.

- Det er op til de kurdiske myndigheder i området og USA og andre, der har militære styrker i området, at sikre at hun kommer tilbage, siger han.

Datteren til den hollandske kvinde og Basil Hassan er ikke blandt de 19 børn, som udenrigsministeriet er i kontakt med via pårørende eller partsrepræsentanter. Hun er muligvis blandt de 25 børn af personer udrejst fra Danmark, der ifølge PET opholder sig i det nordøstlige Syrien, primært i lejrene al-Roj og al-Hol.

Flere partier blev i slutningen af marts enige om at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal afdække, om børn i syriske fangelejre med tilknytning til Danmark, kan hentes hjem. Her arbejder man ud fra at “børn af danske forældre” skal hentes til Danmark. Deres vurdering skal ligge klar d. 15. maj.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk