Partifæller kritiserer Trump for ny udtalelse om Charlottesville

Begge sider bærer skylden for Virginia-urolighederne, mener Trump. Udtalelsen vækker kritik.

Det var til en gruppe af reportere i Trump Tower i New York tirsdag aften dansk tid, at Trump kom den nye melding.

Flere toprepublikanere kritiserer den amerikanske præsident Trump, efter at han er kommet med en ny udmelding om weekendens uroligheder i Virginia, hvor der var sammenstød mellem højreorienterede grupper og moddemonstranter.

Trump sagde tirsdag aften ifølge AP, at begge grupper bærer skylden for sammenstødene i Charlottesville.

Det er den melding, der får en række fremtrædende republikanere til at kritisere præsidenten for ikke at tage tydeligt nok afstand til tilhængere af et hvidt overherredømme.

Den amerikanske præsident blev også stærkt kritiseret, da han lige efter urolighederne udtalte, at volden kom "fra mange sider".

Kritikken gik særligt på, at præsidenten ikke tydeligt nok fordømte den stærkt højreorienterede del af urolighederne, da han var ude for at tage afstand fra hændelserne.

Den afstand tog præsidenten i mandags i en udtalelse, men nu slår han igen fast, at han mener, at også moddemonstranterne bærer en del af skylden.

Præsidenten tager ikke klart nok afstand

Republikanernes formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, skriver på Twitter, at der ikke må herske tvivl om, hvad holdningen er:

- Vi må gøre det helt klart. Forestillingen om et hvidt overherredømme er frastødende. De fordomme er imod alt, hvad dette land står for. Der må ikke være nogen moralsk tvetydighed.

Også den republikanske senator John McCain savner en klar melding fra præsidenten:

- Der er ingen moralsk sammenhæng mellem racister og amerikanere, der protesterer mod had og fordomme. USA’s præsident bør sige det, skriver han på Twitter.

Ileana Ros-Lehtinen, der er republikansk medlem af Repræsentanternes Hus, mener heller ikke, at Trump har ret i, at begge parter bærer skylden for urolighederne i Virginia:

- Skyder skylden på begge sider for Charlottesville? Nej. Tilbage til relativisme når det handler om KKK (Ku Klux Klan, red.), nazisympatisører, hvide racister? Nej. Bare nej, skriver hun på Twitter.

Vil se det som en sejr

Den republikanske senator og tidligere præsidentkandidat Marco Rubio mener ikke, der er tvivl om, hvem der bærer skylden.

- Arrangørerne af de begivenheder, der inspirerede og førte til terrorangrebene i Charlottesville, bærer 100 procent af skylden af en række årsager, skriver senatoren på Twitter.

I et nyt opslag skriver Rubio, at tilhængere af hvidt overherredømme vil se det som en sejr, hvis de kun får halvdelen af skylden.

Stolt af præsidenten

Trump får da også ros for udtalelsen af Richard Spencer, der er en central person i den meget højreorienterede Alt-right-bevægelse:

- Jeg er stolt af ham for at fortælle sandheden, skriver han på Twitter.

De højreorienterede grupper, herunder også Ku Klux Klan og medlemmer af netop Alt-right-bevægelsen, var på gaden i protest over, at en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee skulle fjernes. Denne protest tiltrak moddemonstranter, og det var mellem de to grupper, der var sammenstød.

Urolighederne eskalerede, da en 20-årig mand med højreekstremistiske synspunkter kørte ind i moddemonstranterne. En kvinde blev dræbt og flere blev såret.